Banjaluka

(FOTO) PITALI SMO GRAĐANE Koliko su Banjalučani zadovoljni jednosmjernim saobraćajem nakon 25 dana od uvođenja

Jednosmjerni saobraćaj u Banjaluci bio je predmet mnogih komentara u posljednjih 25 dana otkako je uveden u najvećem gradu Srpske.

jednosmjerni saobraćaj pješaci semafor
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

U anketi na našoj Viber grupi upitali smo sugrađane da li su zadovoljni jednosmjernim saobraćajem ili ne. Većina ih je odgovorila da je moglo dosta bolje.

Na uzorku od skoro 50 ljudi, 21 osoba je odgovorila da je zadovoljna, 19 da je moglo i bolje, a njih 8 je bilo nezadovoljno jednosmjernim saobraćajem.

Pretposljednji korak jednosmjernog saobraćaja, kako kažu iz Grada Banjaluka, završen je nedavno, kada je uspostavljen pametni semafor na raskrsnici između Ulice Kralja Petra I Karađorđevića i Aleje Svetog Save.

Šta predstavljaju pametni semafori?

Iz Grada Banjaluka su za Srpskainfo istakli da će semafori raditi na principu adaptivnog upravljanja, što podrazumijeva da takav sistem prati i prilagođava semafore trenutnoj situaciji u saobraćaju.

FOTO: ALEKSANDAR ČAVIĆ/GRAD BANJALUKA
FOTO: ALEKSANDAR ČAVIĆ/GRAD BANJALUKA

– Na taj način, prvenstveno se smanjuje gužva. Signalni uređaji funkcionisaće sinhronizovano, putem jednog uređaja za obje raskrsnice, koji će prikupljati i obrađivati podatke dobijene ugrađenim kamerama. Navedeni podaci se dobijaju i obrađuju u realnom vremenu. Na osnovu tih podataka semaforski uređaji će djelovati usaglašeno i prilagođavati trajanje zelenog signala, odnosno svjetla trenutnim okolnostima – istakli su iz Grada Banjaluka za Srpskainfo.

Pročitajte još

Posljednji korak u projektu jednosmjernog saobraćaja je najveća kružna raskrsnica, kod “Ekvatora”, a čiji završetak radova iz Grada Banjaluka očekuju u toku naredne sedmice.

– Kada završimo sve radove u sklopu projekta jednosmjernog saobraćaja, tek tada možemo vidjeti puni efekat svih preduzetih mjera – rekli su iz Grada Banjaluka.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije