Biznis

(FOTO) Prošao Vaskrs, jaja drastično pojeftinila: Za 2 mjeseca veliki pad cijena jagoda, ali ovi proizvodi su SKUPLJI ILI KOŠTAJU ISTO

Tokom 2 mjeseca cijene određenih artikala, među kojima su voće, povrće, meso i osnovne životne namirnice, nisu se drastično mijenjale. Osim u nekoliko slučajeva. Jagode su 10. marta koštale 10 maraka, a 10. maja su bile duplo jeftinije.

jagode na tržnici
FOTO: ŽELJKA KNEŽEVIĆ/RINGIER

A kako je prošao Vaskrs, tako su i pale cijene jaja i mladog luka.

Prema podacima Udruženja za zaštitu potrošača “Reakcija”, koji rade uporedne analize, vidljivo je da su cijene jabuka zlatni delišes i banana varirale tokom 2 mjeseca, a razlika je bila u nekoliko feninga. Limun je od 10. marta do 10. maja skočio na gore za jednu marku.

cjenovnik voća i povrća
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

U istom periodu poskupio je krompir, krastavac, crvena roga paprika, mrkva, suva šljiva, sir, kajmak, kivi. Kako se navodi u analizi, dosta proizvoda 2 mjeseca držalo je, manje-više, istu cijenu, a neki su i pojefitnili.

Pročitajte još

Ista je cijena hljeba, više vrsta mesa i ribe, pasulja, patlidžana, orasa, badema, ulja, šećera, palente i riže koji su upoređivali u “Reakciji”.

Po njihovim podacima, jefiniji je mladi kupus, paradajz je 10. marta koštao 4 KM, a 10. maja 2 marke. Mladi luk je bio 6 KM u martu, a 10. maja je koštao 3. Kako se može vidjeti, 30 komada jaja 10. marta koštala su 10 maraka, u 10. maja 6,8 KM.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu