Magazin

GORE OD BIJELOG HLJEBA 5 namirnica punih nezdravih ugljenih hidrata

Odlučili ste iz ishrane da izbacite bijeli hljeb, ali da li ste sigurni da ste time svoj organizam lišili svih ugljenih hidrata kojima su u preradi oduzeta hranljiva svojstva?

Žena jede mafin
FOTO: FREEPIK

Naime, osim bijelog hljeba postoje i neke druge namirnice koje sadrže vrlo malo ili nimalo nutricionističke vrijednosti.

Provjerite ima li u vašoj kuhinji “uljeza” čija porcija sadrži i više od preporučene dnevne količine ugljenih hidrata važnih za opskrbljivanje tijela energijom.

1. Krekeri sa sirom

Ne sadrže astronomsku količinu ugljenih hidrata, ali vrlo su loši jer nemaju nijednu drugu hranjivu materiju. Puni su aditiva, hemikalija i vještačkih boja, a mogu da sadrže i kukuruzni sirup krcat fruktozom. Nemojte da vas zavara organska verzija – možda ima manje vještačkih sastojaka, ali prerađeno brašno i punomasni sir ni ovde nećete izbjeći.

2. Kafa sa puno šećera, šlagom i čokoladom

U kafi s raznim slatkim dodacima može se skupiti i do 400 kalorija, i tako ovaj napitak može činiti cijeli jedan obrok ili vrlo izdašan desert! Nadalje, može sadržati količinu ugljenih hidrata poput velike porcije tjestenine: 60 do 80 grama.

3. Voćni šejkovi

Ne možete početi dan bez šejka ili frapea držite se količine od najviše dva decilitra koja sadrže oko dvadeset grama ugljenih hidrata.

Djevojka koristi blender
FOTO: FREEPIK

U pet decilitra istog napitka može se skupiti i do 75 grama ugljenih hidrata i 65 grama šećera.

4. Mafini

Omiljena jutarnja poslastica može da sadrži čak 64 grama ugljenih hidrata i više od trideset grama šećera. Ako je napravljen od prerađenog brašna, šećera i maslaca ne razlikuje se od komada torte. Stoga se držite manjih mafina, mase otprilike pedeset grama i ako je moguće kupujte one od cijelog zrna.

Pročitajte još

5. Voćni jogurt

Običan jogurt odličan je izbor za užinu prije vježbanja i kasno uveče, ali onaj sa komadima voća druga je priča. Jedna porcija običnog jogurta sadrži između 12 i 15 grama ugljenih hidrata, a onaj sa voćem može da sadrži i do trideset, od čega je polovina prerađenih ugljenih hidrata koji brzo izgaraju. Puno zdravija varijanta je da uz običan jogurt grickate svježe voće, piše Prva.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu