Svijet

"Hamas nije teroristička, već oslobodilačka organizacija" Erdogan otkazao posjetu Izraelu i poručio da im Turska ništa ne duguje

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da palestinska militantna grupa Hamas nije teroristička, već oslobodilačka organizacija koja vodi bitku da zaštiti svoju zemlju.

Redžep Tajip Erdogan
FOTO: NECATI SAVAS/EPA

U obraćanju poslanicima svoje stranke u parlamentu, Erdogan je rekao da je Izrael iskoristio dobre namjere Turske i da neće ići u Izrael kako je ranije planirano, prenosi Rojters.

Erdogan je takođe opisao akciju Izraela u Gazi kao jedan od „najkrvavijih, najodvratnijih i najdivljih napada u istoriji”.

– Mi nemamo problema sa izraelskom državom, ali nikada nismo, niti ćemo prihvatiti zločine koje je počinio Izrael i činjenicu da djeluje kao organizacija, a ne kao država – rekao je on.

Pročitajte još

“Tajms of Izrael” citira ga kako je rekao da Izrael „može da posmatra Hamas kao terorističku organizaciju zajedno sa zapadom. Zapad ti mnogo duguje. Ali Turska vam ništa ne duguje. Hamas nije teroristička organizacija, to je grupa mudžahedina koji brani svoju zemlju”.

Ranije danas turski ministar inostranih poslova Hakan Fidan saopštio je da bi izraelska kopnena operacija u Gazi pretvorila tamošnji sukob u masakr.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim katarskim kolegom u Dohi, Fidan je izjavio da su oni koji podržavaju akcije Izraela pod izgovorom solidarnosti “saučesnici u njegovim zločinima”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu