Svijet

"Po naređenju Erdogana" Turska vodi pregovore o oslobađanju talaca koje drži Hamas

Turska, koja je tokom istorija imala kontakte sa Hamasom, vodi pregovore s ciljem da se oslobode civili koje drži ta palestinska militantna organizacija, izjavio je danas visoki turski zvaničnik.

Redžep Tajip Erdogan
FOTO: RAJAT GUPTA/EPA

Peti dan krvavih obračuna na Bliskom istoku odnio je više od 2.300 života. Kako Izraela navode zvaničnici i Palestine, u Izraelu je ubijeno više 1.200 ljudi, a broj mrtvih Palestinaca veći je od 1.100. Ranjenih sa obje strane fronta je više od 5.000. Danas je otpočeo šesti dan vojnih operacija izraelskih vojnih snaga i Hamasa, a u rat je uključena i paravojna formacija Libana Hezbolah, koja je na strani Hamasa.

Pročitajte još

– Turska vodi pregovore u vezi sa civilima koje drži Hamas. Po naređenju predsjednika (Redžepa) Tajipa Erdogana, relevantne institucije su angažovane u tom procesu – rekao je neimenovani turski zvaničnik, ne navodeći više detalja.

Poslije napada Hamasa na Izrael tokom vikenda, zvanična Ankara je pokrenula diplomatsku inicijativu u želji da posreduje u sukobu.

Turski političari, uključujući Erdogana, ranije su se sastajali sa pripadnicima Hamasa, ali od izbijanja najnovijeg sukoba nije bilo saopštenja o kontaktima Ankare sa tom palestinskom organizacijom.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu