Politika

I dan i noć se vozi 150 službenih vozila: Ko sve u institucijama BiH ima auto na raspolaganju 24 časa

U institucijama BiH postoji najmanje 150 službenih automobila koje razni funkcioneri, šefovi i njihovi najbliži saradnici koriste 24 časa dnevno. Svaki pokušaj da se taj broj smanji – pogađate – osuđen je na propast.

službeni automobili na parkingu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Poslanik SDA Šemsudin Mehmenović tražio je od svih institucija da mu odgovore o tome ko sve ima pravo na stalno korištenje službenih vozila.

Iako se Mehmedović ponašao kao da on i SDA nikada nisu bili vlast, odgovori koje je dobio su frapantni. U 68 institucija (dakle, još nisu sve odgovorile) takvih slučajeva je 149. U pitanju su automobili stavljeni na raspolaganje funkcionerima i rukovodećim državnim službenicima.

Došao je do zaključka da rukovodilac institucije sam sebi odobrava korištenje vozila bez ikakve saglasnosti i kontrole organa koji ga je imenovao, a ostalima „bez ikakvog kriterijuma“.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Poznato je, i nije ni sporno, da su to najviši funkcioneri, poput članova Predsjedništva, predsjedavajućeg i ministara u Savjetu ministara BiH, ili glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Problem je što se pandemija neograničene vožnje i službenim limuzinama proširila po dubini. Primjera radi, u revizorskom izvještaju Ministarstva finansija i trezora BiH piše da se četiri vozila koriste 24 časa na dan, u Ministarstvu civilnih poslova tri, kao i u većini ostalih resora.

Istu naviku imaju i direktori. Mehmedović navodi primjer Agencije za poštanski promet BiH, za koju vjerovatno više od pola BiH nikada nije ni čulo, u kojoj je 13 zaposlenih, od kojih tri rukovodioca imaju službeno vozilo na raspolaganju 24 časa na dan. Ili, u Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH, koja zapošljava 17 ljudi, troje ima pravo na stalno korištenje auta.

Dalje, u UIO BiH šest funkcionera ima ovu privilegiju – direktor, pomoćnik direkora Sektora za poslovne usluge, pomoćnik direktora Sektora za informacione tehnologije, pomoćnik direktora Sektora za provođenje propisa, načelnik Odjeljenja za internu reviziju i šeg Odsjeka za provođenje propisa u Regionalnom centru Banjaluka.

Iz Granične policije je odgovoreno da direktor, njegov zamjenik i pomoćnik koriste tri specijalizovana službena vozila 24 časa dnevno, iako je Pravilnikom Savjeta ministara BiH propisano da su „službena vozila za specijalizovane namjene“ vozila za obavljanje operativnih policijskih aktivnosti.

Šemsudin Mehmedović
FOTO: AMER KAJMOVIĆ/FENA

Uzimajući u obzir sve navedeno, Mehmedović je inicirao brisanje dva stava u Pravilniku koji definiše nabavku i korištenje službenih vozila, i to onaj u kome se kaže da „korištenje službenih vozila kontinuirano tokom 24 časa dnevno, rukovodilac institucije odobrava posebnim aktom“. Zatim stav u kome piše: „Ukoliko službenim vozilom upravlja samo jedno lice, u putni nalog upisuje se mjesečna kilometraža, a relacije u toku mjeseca vode se samo za putovanja duža od 80 kilometara“.

Pročitajte još

– Takođe je potrebno da Savjet ministara BiH utvrdi jasan kriterijum ko, u skladu sa službenim ovlaštenjima, ima pravo na korištenje službenog vozila 24 časa dnevno (npr. štićene ličnosti), a ne da rukovodilac institucije ili bilo koje agencije samostalno odlučuje o tome – navodi se u inicijativi.

Međutim, pred poslanike Predstavničkog doma stigao je izvješaj sa Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o poslaničkoj inicijativi, u kome piše da Marinko Čavara, Nebojša Radmanović i Denis Zvizdić nisu postigli saglasnost. Jer inicijativa nije dobila entitetsku većinu. O tome će konačnu riječ dati Predstavnički dom.

Kada smo Mehmedovića pozvali za komentar, nije bio u prilici, zbog sastanka.

“To prvo rezati”

Druga zamjenica predsjedavajuće Komisije za finansije i budžet, Mira Pekić, kaže da podaci o broju automobila koji se stalno koriste ukazuju i na velike troškove iz budžeta.

Mira Pekić odgovorila Viškoviću
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Jer, osim funkcionera i imenovanih lica, tu su i šefovi kabineta i razni savjetnici koji koriste auta, najčešće u svrhe koje nisu u vezi sa poslom. Ako govorimo o štednji i bilo kakvoj racionalizaciji troškova, prvo bi trebali krenuti od troškova koji se najlakše mogu smanjiti, a to su troškovi korištenja službenih vozila, reprezentacije, mobilnih telefona i svih ostalih troškova koji se mogu smanjiti, a da posao ne trpi. Ne znači da će jedan šef kabineta raditi bolje ili lošije ako nema auto stalno na raspolaganju. I sama revizija u godišnjim izvještajima ukazuje na ta trošenja koja nemaju veze sa obavljanjem konkretnog posla – kaže Pekićeva za Srpskainfo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije