Magazin

Ima li razloga za zabrinutost: Ako beba često prespava hranjenje, vodite računa o ove 3 stvari

Beba često prespava hranjenje, da li je to zabrinjavajuće ili dio normalnog razvoja?

Tek rođene bebe
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Tokom rasta i razvoja vaše bebe, biće mnogo promjena u njihovim obrascima spavanja i ishrane.

Svaki put kada dođe do promjene u rutini, to može dovesti do toga da roditelji odmah preispitaju uzrok promjene.

Najčešće nema razloga za brigu, jer kada su u pitanju obrasci spavanja i hranjenja, vaše dijete će doživjeti mnogo različitih ciklusa.

Nagli rast

Nagli rast se može javiti u različitim godinama, ali najčešći su 3 nedjelje do 4 nedjelje, 7 nedjelja, 10 nedjelja, 3 mjeseca do 4 mjeseca, 6 mjeseci i 18 mjeseci. Tokom naglog rasta, vrlo je vjerovatno da će vaša beba spavati više nego obično. U stvari, većina beba će spavati tačno onako kako se i hrani. Nemojte biti uznemireni ako vaša beba jede manje tokom naglog rasta i nemojte je buditi za hranjenje jer se tokom spavanja dešavaju važni fiziološki procesi. Vaša beba će više nego nadoknaditi propuštene obroke kada bude spremna.

Vašoj bebi izbijaju zubi

Pročitajte još

Počevši od 4 mjeseca do 6 mjeseci starosti, beba će manje jesti i to  može biti znak izbijanja zuba. Često bebe kojima izbijaju zubi mogu imati nisku temperaturu, praćenu dodatnim spavanjem. Ako je vaša beba počela da jede čvrstu hranu, možda ćete primijetiti i veliko usporavanje u ishrani. U ovom trenutku, čvrsta hrana može biti previše gruba za osjetljive desni vašeg mališana. Pokušajte da nadoknadite nedostatak čvrste materije dodatnim majčinim mlijekom ili adaptiranim mlijekom tokom dana.

Takođe ćete željeti da pratite dehidraciju. Znaci dehidracije uključuju suvu pelenu duže od 6 sati, tamni urin i suva usta. Pozovite svog pedijatra čim primijetite ove simptome.

Pretoplo je

Temperatura prostorije i način na koji oblačite svoju bebu su faktori koji mogu biti povezani sa pregrijavanjem. Ako je problem pregrijavanjem, letargični simptomi neće dozvoliti bebi da ostane budna dovoljno dugo da jede više.

Preporučuje se da bebina soba bude hladnija, obično između 20-21C. Ako nemate termostat grijanja koji možete kontrolisati, možete ostaviti prozore blago otvorene. Kada oblačite svoje dijete za hladne ili tople mjesece, uvjerite se da vaša beba nosi tkanine koje dišu. Bebe ne mogu da regulišu sopstvenu temperaturu i lako se mogu pregrijati, prenosi Yumama.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije