Banjaluka

Isporučena toplotna energija mora da se plati: Viši privredni sud donio pravosnažnu presudu u korist Eko toplana

Korisnici usluga Eko toplana Banjaluka, koji su koristili isporučenu toplotnu energiju, dužni su je i plaćati bez obzira na (ne)postojanje ugovora u pisanoj formi.

Isporučena toplotna energija mora da se plati: Viši privredni sud donio pravosnažnu presudu u korist Eko toplana
FOTO: EKO TOPLANE

Dokaz za to je i posljednja pravosnažna presuda Višeg privrednog suda u Banjaluci od 29.6.2021. godine, koja je samo jedna u nizu drugostepenih, pravosnažnih presuda u korist Eko toplana Banjaluka, kojom se potvrđuje dosadašnja sudska praksa Osnovnog i Okružnog suda u Banjaluci.

U obrazloženju ove presude, koja je u posjedu redakcije, navodi se da nepostojanje pismenog ugovora koji predviđa odredba člana 16. Zakona o komunalnim djelatnostima ne oslobađa obaveze korisnika da plaća naknadu za isporučenu toplotnu energiju. Svaki korisnik usluge mora da plati isporučenu toplotnu energiju, bez obzira što nema ugovor u pisanoj formi (jer obligacioni odnos postoji, budući da je predmetni stan spojen na toplifikacioni sistem grada), navodi se takođe u obrazloženju ove presude.

Iz Eko toplana su, komentarišući ovu presudu, naveli da ona potvrđuje stav Eko toplana, koji je nepromjenjiv od osnivanja preduzeća i preuzimanja komunalne djelatnosti, da su korisnici koji su priključeni na toplifikacionu mrežu dužni da plate energiju koju su preuzeli.

Iako se konstanto pojavljuju različite dezinformacije u javnosti u vezi s presudama drugostepenih sudova, Eko toplane Banjaluka ističu da na drugostepenim sudovima po pitanju utvrđenja postojanja obligacionog odnosa još nije donesena presuda koju su Eko toplane izgubile.

Istovremeno, svaki korisnik ima pravo da, u skladu s propisima, odbije isporuku toplotne energije, ukoliko je ne želi, te da se isključi sa sistema daljinskog grijanja, u skladu sa važećim propisima. Odlukom skupštine Grada Banjaluka propisana je procedura i način isključenja iz sistema daljinskog grijanja, koji se od strane Eko toplana u potpunosti poštuju i sprovode.

Takođe, podsjećaju da je Ustavni sud Republike Srpske u svojoj odluci koja je objavljena u „Službenom glasniku RS“, broj 82/19 od 04.10.2019. godine, zauzeo stav da je procedura za izdvajanje sa toplifikacionog sistema ustavna i zakonita, odnosno nije prihvaćena inicijativa za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti čl. 22. stav 4, člana 28. i 55. i člana 63, stav 1. i 2. Odluke o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije („Službeni glasnik Grada Banjaluka“ broj 2/18, 40/18 i 12/19).

Iz Eko toplana poručuju da je evidentno da povjerenje korisnika u rad Eko toplana raste iz godine u godinu, što potvrđuje i trend povećanja procenta naplate koji za prve tri i po godine postojanja iznosi kumulativno oko 93%. Osim toga, ističu da od 20.000 aktivnih korisnika svega oko 3% korisnika nije platilo niti jedan račun, dok ostalih 97% korisnika plaća račune.

Dodaju da su, na žalost, većina od navedenih 3% korisnika postali „žrtve“ zlonamjernih dezinformacija koje su se pojavile u početku rada Eko toplana, ali koje se i dalje pojavljuju, te da su se upustili u sudske postupke bez potrebe. Vjeruju da će ove presude dovesti do smanjenja broja bespotrebnih sudskih postupaka.

Advokat Darija Mirnić-Majstorović, koja zastupa Eko toplane, navela je da su presude jasne i u korist Eko toplana. Navodi da su svi postupci po tužbama za utvrđenje postojanja obligacionog odnosa ili, kako se često kaže, „postojanja ugovora“, drugostepeno presuđeni u korist Eko toplana.

A.E.

Prihvati notifikacije