Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

IZETBEGOVIĆ NA TAPETU Upravni odbor PIK danas raspravlja o OSPORAVANJU IMENA Republike Srpske

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Stranka demokratske akcije naći će se na tapetu na današnjoj sednici Upravnog odbora PIK zbog namjere da ospori ime Republike Srpske, a jedine nepoznanice su kako će svoj stav formulisati SAD i Turska.

Nakon što je iz SDA prošle sedmice saopšteno da će pred Ustavnim sudiom BiH tražiti ocjenu ustavnosti imena Srpske, na zahtev Rusije zakazana je sjednica UO Savjeta za provođenje mira u 14 časova u Sarajevu.

Foto: Avaz/RAS Srbija

Sagovornici Srpskainfo kažu da je za očekivati da članice PIK ostanu dosljedne u osudama najave SDA.

Inače, dosad se rijetko dešavalo da su stranci u BiH kritikovali politiku Bakira Izetbegovića, uglavnom su to bile kritike upućene srpskim liderima, eventualno na račun Hrvata.

– Ne vjerujem da će oni povući stav koji su već iznijeli. Pitanje je samo kako će se Amerikanci izjasniti jer se još nisu jasno izjasnili. Pošto je sjednica PIK sazvana na zahtjev Rusije, treba očekivati da ona već na početku obrazloži stav da je ono što SDA planira da uradi kontraproduktivno – smatra profesor međunarodnih odnosa Miloš Šolaja.

Podsjećamo, iz Ambasade SAD dosad su, navodno zbog promjena u administraciji, izbjegavali da za medije komentarišu najavljenu apelaciju SDA.

Foto: vijesti.ba/RAS Srbija

Miloš Šolaja

– Kada je riječ o Turskoj, ona će vjerovatno pokušati da izbalansira stav, kao da se ništa nije desilo. Turska nije agresivna u tom smislu, ali je sigurno da postoji određena prećutna podrška SDA, što bi bilo u skladu sa Strategijskom dubinom Turske koju ja Ahmet Davutoglu definisao prije nekoliko godina – kaže Šolaja za Srpskainfo.

Politički analitičar Srećko Latal takođe podsjeća da je međunarodna zajednica već stavila do znanja da najavljena inicijativa SDA nije dobra za BiH, zbog čega od sastanka PIK ne treba očekivati ništa drugo.

Foto: N1

Srećko Latal

– Najavljena inicijativa iz SDA se očigledno može posmatrati kao još jedna u nizu sličnih inicijativa lokalnih političara koje su usmjerene na popularnu retoriku i osvajanje novih poena među građanima. Mislim da to više i ne funcioniše – kaže Latal za Srpskainfo.

Inače, PIK čini 55 zemalja i organizacija koje na različite načine pružaju podršku mirovnom procesu u BiH, a Upravni odbor je izvršni organ PIK kojim predsjedava visoki predstavnik u BiH.

Članice UO su Francuska, Italija, Japan, Kanada, Nemačka, Rusija, SAD, Velika Britanija, Predsedništvo EU, Europska komisija i Organizacija islamske konferencije koju predstavlja Turska.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je krajnje vrijeme da PIK zauzme realan stav i kaže ko podiže tenzije i stvara dodatno nerazumijevanje među narodima u BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO