Kolumne

Jedemo, a plačemo

S obzirom na to šta nam sve stiže iz uvoza, nama bi, po naše zdravlje, najbolje bilo da meso i mesne prerađevine zaobilazimo u širokom luku.

Jedemo, a plačemo
FOTO: SRPSKAINFO

Jer, šta nam dobro može donijeti junetina koja je ko zna koliko bila zamrznuta, da bi je ovde odmrzli, pa prodavali kao svježu?!

Na to su nedavno upozorili i iz Spoljnotrgovinske komore BiH, apelujući na vlast da što prije zabrani uvoz ovog mesa od kojega koristi imaju samo oni koji ga prodaju.

A o kakvoj „svježini“ je riječ, svjedoči i podatak da na naše tržište junetina i svinjetina stižu čak i iz Amerike, Afrike, Australije.

Godišnje, takođe iz uvoza, u prerađevinama pojedemo i desetine tona mesa za preradu i klaoničkih proizvoda. Riječ je o masi samljevenih pilećih krilca, nogu, kože i kostiju, te salu, koži, potrbušinama i iznutricama svinja i goveda. Preciznije, dijelovima tijela životinja koje Evropljani, sve da ih puškom tjerate, ne bi ni pogledali.

Da bi kako-tako bilo iskoristivo, to meso ovde bude “osvježeno” aditivima, emulgatorima, fosfatima što, opet, predstavlja posebnu opasnost po zdravlje građana. Ipak, za razliku od pametnih i dobrostojećih Evropljana, mi prerađevine od takvog mesa, zbog niske cijene, ne samo da gledamo, nego i nemilice tamanimo. Pritom, zatvaramo oči pred činjenicom da ovakva hrana veoma lako može da izazove karcionom, što je potvrdila i Svetska zdravstvena organizacija. S obzirom na to da većina naših građana, praktično, živi na ovim prerađevinama, suvišno je govoriti o tome u kakvom smo riziku od obolijevanja. Ali, kako kaže naš stari narod sila boga ne moli…

S jedne strane, niko od nadležnih ne preduzima ništa da se bar pokuša stati na put ovom trovanju ljudi. S druge, sami građani nemaju puno izbora nego da, zbog nemaštine, kupuju ono što je jeftinije. Naravno, svjesni su rizika da time samo „kupuju“ narušavanje svoga i zdravlja svoje djece, jer je suvišno govoriti o kvalitetu salama, viršli ili kobasica koje su jeftinije i od pseće hrane.