Hronika

Kako će izgledati NASTAVAK ŠKOLOVANJA DJEČAKA UBICE: Postoje 3 opcije, a svaki učenik dobija najbolje moguće obrazovanje u specijalnoj ustanovi

Osnovna škola "Dr Dragan Hercog", u kojoj bi dječak ubica trebalo da završi osmi razred, osnovana je davne 1969. godine, i od prvog dana je zamišljena kako bi pomogla velikom broju djece koja su svake godine na kraćem ili dužem bolničkom liječenju.

Pucnjava u Beogradu u školu
FOTO: OLIVER BUNIĆ, SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER

 Ako bolest sprečava dijete da dođe u školu, škola će doći njemu, a 80 nastavnika i defektologa širom Beograda svakog dana posjećuje bolničke sobe i domove djece na liječenju – poručuju iz ove ustanove i dodaju da kroz projekat “Učenje na daljinu” pružaju podršku ovakvim učenicima na teritoriji cijele Srbije.

Podsjetimo, majka dječaka koji je počinio masakr tražila je da njeno dijete nastavi školovanje.

To će najvjerovatnije biti moguće samo u okviru školske ustanove zatvorenog tipa “Dr Dragan Hercog”, a prethodno je Danica Grujičić, ministarka zdravlja Srbije potvrdila da maloljetni dječak više nije đak “Ribnikara”.

Kako se nastava odvija

Iz ove škole objašnjavaju da postoje tri vida nastave. Prvi je bolnička nastava u zdravstvenim ustanovama; druga je kućna u domovima pacijenata koji se tamo oporavljaju: treća i posljednja je nastava na daljinu koja se realizuje kada je to jedini način da učenik ostane dio vaspitno-obrazovnog sistema.

Podrška u nastavi na daljinu se sastoji u organizovanju kontinuirane nastave za sve predmete uz poštovanje svih pedagoških principa i primjenom informacionih tehnologija.

Učeniku je omogućeno da prati predavanja, da ima pristup materijalima za učenje uz vježbanje, testiranje i provjeru znanja i da ima stalnu elektronsku komunikaciju sa nastavnikom.

– Zdravstveni problemi sa kojima se susreću učenici naše škole su raznovrsni i, nažalost, uglavnom složeni (maligne bolesti, dječja i cerebralna paraliza, mišićna distrofija, oboljenja kičmenog stuba, različite vrste povreda, autizam, psihički problemi), zbog čega je različito i vrijeme njihovog zadržavanja u našoj školi – od nekoliko dana (dok su na liječenju u nekoj od bolnica ) do više godina. Ali, svi oni imaju jednak tretman i svima se posvećuje ista pažnja. Svaki učenik naše škole dobija najbolje moguće obrazovanje u sigurnom i podsticajnom okruženju, gdje rastemo, učimo i oporavljamo se zajedno – poručuju iz OŠ “Dr Dragan Hercog”.

Školovanje i na daljinu

– Prilagođavamo im se. Imamo dosta djece koja se odavde vrate u svoje škole i učitelji koji ih tamo čekaju budu i više nego zadovoljni njihovim nivoom znanja. Evo, baš smo nedavno jednu učenicu vratili u njenu matičnu školu gdje je nastavila rad u svom odjeljenju. Nije izgubila ni drugove, ni učiteljicu… A to je jako važno za njih – rekla je svojevremeno Mila Trifunović koja je zaposlena u ovoj školi.

Osnovna škola “Dragan Hercog” nema svoju zgradu već samo kolektiv od oko 80 nastavnika koji rade na obrazovanju malih pacijenata.

– Mi smo jedini koji imaju učenje na daljinu. To radimo sa djecom koja su se ovdje liječila, pa su puštena kući, ali je njihov imuni sistem i dalje slab pa ne smiju da idu u kolektiv. S njima se nastava odvija putem interneta, imamo programe i kabinet sa elektronskom tablom, kamerama, zvučnicima. Imamo dva takva odjeljenja – kazao je Zoran Aleksić direktor škole.

Pročitajte još

Umjesto vrtića u “Hercog”

Pored školaraca, kroz pedijatrijsko odjeljenje trčkaraju i dosta mlađa djeca.

Umjesto da idu u vrtić, opaka bolest primorala ih je na život u Institutu, ali na tome da im boravak bude što bezbrižniji, pored medicinskog osoblja, vrijedno rade i vaspitačice, piše Blic.

– Ovo mnogo znači dječici. Divno je kada vidite dijete da neće da izađe iz bolnice jer ne želi da se rastane od vrtića, igračaka, drugara i vaspitača, ovo im daje sliku normalnog života – kaže vaspitačica Ana Milićević.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu