Društvo

KAKO SE ZAŠTITITI OD VRUĆINE Nositi svijetlu odjeću, piti puno vode i izbjegavati sunce

Velike vrućine i vrlo visok nivo UV zračenja mogu biti opasni ne samo za hronične bolesnike, malu djecu i druge rizične grupe, nego i za zdrave ljude, koji, s obzirom na previsoke temperature ovih dana, treba da se pridržavaju određenih preporuka.

KAKO SE ZAŠTITITI OD VRUĆINE Nositi svijetlu odjeću, piti puno vode i izbjegavati sunce
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovo poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo RS, naglasivši da građani ne treba da se izlažu suncu nepotrebno.

Ako moraju da izađu, aktivnosti treba da ograniče na jutarnje i večernje sate i da izbjegavaju  sunce od 10 do 18 časova. Nosite lakšu, prozračnu i svijetlu odjeću, koja odbija sunce. Smanjite fizičku aktivnost, a ako morate vježbati, popijte svakih sat vremena dvije do četiri čaše tečnosti, najbolje ne previše hladnu vodu. Gazirane slatke sokove i pića izbjegavajte. Prekidajte povremeno aktivnost i odmarajte se u hladu – naglašavaju stručnajci.

Upozoravaju da dugotrajno izlaganje jakim sunčevim zracima,  odnosno UV zračenju, može izazvati karcinom kože, njeno ubrzano starenje, kataraktu očiju i slabljenje imunološkog sistema.

– Bez obzira na stepen aktivnosti, za vrijeme velikih vrućina potrebno je piti više vode, čak i ako ne osjećate žeđ. Ne konzumirajte tečnost koja sadrži kofein, alkohol ili veće količine šećera, jer ćete tako povećati gubitak tečnosti – ističu u ZZJZ.

Dodaju da tokom velikih vrućina treba izbjegavati tešku, kaloričnu, jako začinjenu i masnu hranu.

Foto: 218me/Instagram
Foto: 218me/Instagram

– Jedite redovno više manjih obroka. Obavezno doručkujte, a ručak i večera neka budu lakši. Konzumirajte rashlađeno mlijeko i mliječne proizvode. Povećajte udio voća i povrća u ishrani. Voće i povrće dobro operite prije konzumiranja, a meso dobro termički obradite. Pažljivo sa sladoledom i slatkišima. Ne preporučuje se konzumiranje gaziranih pića, a posebno ne alkohol – kažu u ovom zavodu.

Pročitajte još

Upozoravaju da posebnu pažnju treba posvetite novorođenčadi, maloj djeci i starijim osobama.

– Nikada ne ostavljajte djecu u zatvorenim automobilima. Zaštitite ih kremama s najjačim zaštitnim faktorom. Novorođenčad i malu djecu do četiri godine ne izlažite suncu i osigurajte im dovoljan unos tečnosti. Vrućinu teže podnose osobe starije od 65 godina, naročito hronični bolesnici – srčani i plućni, kao i osobe s povišenim krvnim pritiskom. Češće ih kontaktirajte telefonom da provjerite imaju li zdravstvenih tegoba – savjetuju stručnjaci.

Objašnjavaju da je su najblaži simptomi sunčanice omaglica ili vrtoglavica.

– Ako je osobi pozlilo, sklonite je u hlad, rashladite hladnom vodom ili oblozima. Ako je ostala bez svijesti, položite je na bok, rashladite i nemojte joj ništa davati na usta. Zovite ljekara. Ako je pri svijesti, dajte joj piti ne previše hladne napitke ili vodu. Tokom dana, so je najbolje nadoknaditi supom – kažu ljekari.

Prihvati notifikacije