Magazin

Koja je to najsvjetlija riječ: Nastavnica Danijela priredila učenicima iznenađenje za rastanak

Stigao je i kraj školske godine, a učenici koji su došli do završetka svog osnovnog ili srednjeg obrazovanja na kreativne načine se opraštaju od školskih klupa.

učenici u razredu
FOTO: N. MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA

Ipak, u Pančevu je nastavnica odlučila da iznenadi đake. Ona im je u znak pažnje ostavila poklone sa moćnom porukom.

Naime, učenike odjeljenja VIII-3 u Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” u Pančevu na posljednjem času srpskog jezika i književnosti kod nastavnice Danijele Đorđević dočekalo je lijepo iznenađenje.

Nastavnica je đacima, prije nego što su u ponedjeljak, 5. juna, ušli u učionicu saopštila da ih na stolu čekaju kutijice i da svako izabere po jednu za sebe.

Pročitajte još

Ovo je jedino odjeljenje osmaka kome Danijela predaje, a rastanak sa ovih 25 učenika uopšte joj nije lako pao.

Na pretposljednjem času čak nije mogla da sakrije suze dok se trudila da svojim učenicima prenese bar još neku važnu poruku.

Djeca su bila prijatno iznenađena njenim gestom i sa velikom radoznalošću izabrala su po jednu od raznobojnih kutijica koje su ih čekale na stolu.

Ispod poklopaca sa mašnicama nalazile su se po dvije bombone, a ispod bombona, u kutijici se nalazilo parče papira na kome su bili stihovi Mike Antića:

“A zašto nam je potrebno da znamo svijetle riječi? Da ih u sebi nosimo, prostodušne i smirene, kao čestitu opremu protiv lukavstva i zablude.

A koliko je potrebno takvih istinskih riječi da se ispuni život?

Deset. Možda čak dvanaest. Ko shvati tih dvanaest riječi, uspjeće da odabere onu najsvjetliju i odbaci sve ostale. Jer u posljednjoj riječi sadrži se sav govor.

A zašto nam je potrebno da znamo najčistiju riječ?

Da je u sebi ljuštimo kao svoj način ćutanja. To je jedini ključ kojim se može otvoriti i najtvrđa stvar na svijetu.”

„Hodajući na rukama” Miroslav Antić

Nastavnica je djecu na kraju samo pitala šta misle – koja je to najčistija i najsvjetlija riječ.

Po svemu sudeći Danijela je svojim gestom upravo pomogla djeci da naslute odgovor, prenosi prenosi portal zdravopancevo.rs.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije