Digitalna Srpska

Koriste ga u maliciozne svrhe: ChatGPT uveliko u rukama kriminalaca

ChatGPT, jezički model koji koristi chatbot, je jedna od glavnih tema u IT industriji posljednjih mjeseci.

četbot
FOTO: WU HAO/EPA

Kako je tehnologija postala popularna, sve je više pokušaja da se iskoristi i u maliciozne svrhe.

Upravo iz ovog razloga je Europol (agencija za identifikovanje i praćenje najopasnijih i najvećih kriminalnih mreža u Evropi) u okviru svog Innovation Laba organizovao radionice kako bi svojim stručnjacima omogućio da istraže kako se ChatGPT koristi u sferi kriminala.

Iz Europola smatraju da će pomenuto istraživanje pomoći agentima u njihovim svakodnevnim zadacima,a nudi i edukovanje o novim malicioznim praksama.Stručnjaci Europola ističu neka ranjiva područja, u okviru kojih bi sistemi vještačke inteligencije mogli da unesu najviše izmjena.

S obzirom na to da ChatGPT i drugi slični sistemi imaju mogućnost kreiranja vjerodostojnih tekstova, uvijek postoji mogućnost da se ti podaci iskoriste za prevare i socijalni inženjering, a kriminalci mogu lako da uvjere žrtve da razgovaraju sa stvarnim osobama i od njih iznude novac ili podatke.

Tu je i područje dezinformacija, s obzorom na to da chatbotovi još uvek nisu dovoljo “inteligentni” i mogu da kreiraju sadržaj koji nema tačne činjenice i informacije.

Pročitajte još

Na kraju, istaknut je i sajber kriminal, jer ChatGPT ima i mogućnost stvaranja koda za programe. Ovo otvara mogućnost da ovakve sisteme koriste hakeri, što je već primjećeno u praksi.

Europol predviđa da će policije i istražioci širom svijeta morati da uzmu u obzir sposobnosti koje imaju ChatGPT i drugi slični servisi, kao i da budu u stanju da predvide i spriječe njihovu zloupotrebu.

Za ovo će biti potrebno i razvijanje novih veština kod agenata i istražilaca, koje će im omogućiti da prepoznaju i spriječe različite oblike zloupotrebe jezičkih modela zasnovanih na vještačkoj inteligenciji, prenosi b92.

S druge strane, od onih koji kreiraju ove AI sisteme se očekuje da u njih ugrađuju odgovarajuće sisteme zaštite.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije