Politika

Košarac o slučaju Trgovske gore: Onemogućiti Hrvatsku da gradi nuklearno odlagalište

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da su predstavnici Ekspertskog i Pravnog tima za Trgovsku goru u predviđenom roku odgovorili na dostavljene dokumente iz Hrvatske.

stasa kosarac ministar u savjetu ministara bih
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

On je pojasnio das u timovi iznijeli primjedbe na studiju uticaja na životnu sredinu, i za danas najavio razgovore sa predsjednikom Vlade Srpske Radovanom Viškovićem o ovom pitanju.

– Usvojen je Akcioni plan, obezbijeđena su finansijska sredstva i vjerujem da ćemo vrlo brzo otvoriti istraživanja na teritoriji Republike Srpske. Vjerujem da će nova vlada Federacije BiH biti ubrzo formirana da bismo to mogli nastaviti, nažalost, ne tempom kao u Srpskoj – rekao je Košarac novinarima u Banjaluci.

Pročitajte još

On je istakao da će biti uloženi svi napori da se Hrvatska onemogući da gradi odlagalište za radioaktivni otpad i dodao da je o ovom problemu nedavno razgovarao i sa premijerom Slovenije Robertom Golobom.

– Očekujem ovih dana poziv iz Slovenije da otputujem sa delegacijom jer imaju mnogo više iskustva. Za Sloveniju je čak bolja lokacija tamo gdje nastaje otpad, a ne Čerkezovac, koji može da utiče na narušavanje bilateralnih odnosa Hrvatske i BiH – rekao je Košarac.

BiH je juče uputila Hrvatskoj primjedbe na studiju uticaja na životnu sredinu zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, sa zahtjevima i primjedbama na zahtjev za izdavanje sadržaja o studiji uticaja na životnu sredinu.

Odgovor su sačinili članovi Pravnog i Ekspertskog tima za Trgovsku goru, u koordinaciji sa nadležnim entitetskim tijelima, sa fokusom na konkretne primjere u kojima Hrvatska krši odredbe Espoo konvencije i Zajedničke konvencije o bezbjednosti zbrinjavanja istrošenog goriva i radioaktivnog otpada.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije