Politika

"Djelovanje Ustavnog suda BiH je antidejtonsko" Ministar Košarac i ambasador Kalabuhov o aktuelnim političkim i ekonomskim temama

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadorom Ruske Federacije u BiH Igorom Kalabuhovom o aktuelnim političkim i ekonomskim temama.

Igor Kalabuhov i Staša Košarac se rukuju
FOTO: MINISTARSTVO SPOLJNE TRGOVINE I EKONOMSKIH ODNOSA BIH

Ministar Košarac i ambasador Kalabuhov razmijenili su mišljenje o odluci Ustavnog suda BiH da izmijeni pravila kako bi mogao raditi i odlučivati bez srpskih sudija, koje bira Narodna skupština Republike Srpske.

– Antiustavno i antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda BiH na najdirektniji način krši temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma, te ugrožava princip konstitutivnosti i prava konstitutivnih naroda. Ovakva odluka ima elemente državnog udara i dovodi nas do dramatične političke situacije i rušenja ustavnog poretka – naglasio je ministar Košarac.

On je istakao da postoji opravdana bojazan da je odluka Ustavnog suda BiH dirigovana iz zapadnih centara moći s ciljem destabilizacije Republike Srpske.

– Evidentno je prisustvo malignog uticaja pojedinih zapadnih zemalja na političke prilike u BiH. Ustavni sud BiH je posljednjom, ali i nizom prethodnih odluka, postao sredstvo za širenje takvog uticaja – naglasio je ministar Košarac.

On je upozorio da je to opasna praksa sa nesagledivim posljedicama.

Pročitajte još

– Zapadni centri moći vrlo su vješti u tome da ubjeđuju građane u evropsku perspektivu BiH. No, u ovakvim političkim okolnostima opravdano se postavlja pitanje postojanja bilo kakve perspektive BiH, uključujući i evropsku – ponovio je ministar Košarac.

Prema njegovim riječima, institucije Republike Srpske i njeno rukovodstvo će na ustavan način odgovoriti na antiustavna i antidejtonska djelovanja kako bi zaštitili pravni položaj Republike Srpske i interes srpskog naroda.

– Sve odluke institucija Republike Srpske su u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i ustavima kako Republike Srpske, tako i BiH. Neka zapadni dušebrižnici pokažu jedan član bilo Ustava Republike Srpske, bilo Ustava BiH, koji krše institucije Republike Srpske! Umjesto da isti ti zapadnjaci promovišu dosljednu primjenu Dejtonskog sporazuma, oni promovišu njegovo kršenje – poručio je ministar Košarac 

Na sastanku je bilo riječi i o unapređenju ekonomske saradnje i spoljnotrgovinske razmjene BiH i Ruske Federacije.

Ministar Košarac je prihvatio poziv na učešće na sajamskim manifestacijama u Ruskoj Federaciji, koje će se održavati tokom godine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije