Politika

Ministri Košarac i Nešić: Formiranje integrisanih graničnih prelaza u interesu poslove zajednice Republike Srpske i Federacije BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa ministrom bezbjednosti BiH Nenadom Nešićem o aktuelnim temama iz nadležnosti dva ministarstva.

Staša Košarac i Nenad Nešić
FOTO: MINISTARSTVO SPOLJNE TRGOVINE I EKONOMSKIH ODNOSA BIH

Ministar Košarac informisao je ministra Nešića o iskazanim potrebama poslovne zajednice Republike Srpske i Federacije BiH u vezi sa formiranjem integrisanih graničnih prelaza u cilju omogućavanja neometanog prometa roba.

Zajednička ocjena je da bi formiranje integrisanih graničnih prelaza Rača – Sremska Rača i Vardište – Kotroman bilo značajan iskorak za olakšavanje spoljnotrgovinskog prometa i unapređenja poslovanja domaćih privrednika. Razgovarano je takođe o graničnom prelazu i mostu ”Bratoljub” na Drini.

– Formiranje integrisanih graničnih prelaza bila je tema sastanaka koje sam imao sa ministrom unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislavom Momirovićem. Ohrabruje me spremnost nadležnih tijela u Srbiji da ovo pitanje stave u fokus aktivnosti u narednom periodu – istakao je ministar Košarac.

Ministar Nešić naglasio je da podržava inicijative o formiranju integrisanih graničnih prelaza, te izrazio punu spremnost za pokretanje potrebnih aktivnosti iz nadležnosti Ministarstva bezbjednosti BiH.

Na sastanku je razgovarano i o zakonskim nadležnostima oba ministarstva u kontekstu implementacije Zakona o kontroli spoljnotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i robe posebne namjene BiH.

Problematika izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori takođe je bila tema razgovora dvojice ministara.

– Zahvalan sam ministru Nešiću na podršci koju je pružio stavovima koje sam zastupao na nedavnoj zajedničkoj sjednici Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske u Zagrebu u vezi sa gorućim pitanjem izgradnje spornog odlagališta. Dogovorili smo da ćemo u domenu nadležnosti naših ministarstava i dalje aktivno raditi na rješavanju ovog problema u interesu građana – istakao je ministar Košarac.

Ministri Košarac i Nešić razmijenili su mišljenja i o tačkama dnevnog reda predstojeće sjednice Savjeta ministara BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije