Biznis

Kupujemo, a ne znamo da su falsifikat: Kako prepoznati da smo prevareni i da med ili čokolada NISU PRAVI

Prema podacima Državne revizorske institucije u Srbiji se najčešće falsifikuju med, kafa, sok, čokolada, rakije, crni hljeb i sir, a kako su to osnovne životne namirnice, ova institucija je predložila usvajanje termina "prevare sa hranom" i usklađivanje sa postojećim zakonskim okvirom o zaštiti potrošača.

djevojka drži čokoladu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Prevara u vezi sa hranom, kako je najčešće definisano u stručnoj literaturi u oblasti bezbjednosti hrane, predstavlja krivotvorenje, namjernu zamjenu ili dodavanje supstance u proizvod, u svrhu povećanja očigledne vrijednosti proizvoda ili smanjenja troškova njegove proizvodnje radi sticanja ekonomske koristi, objasnili su za Blic Biznis iz Državne revizorske institucije po ovlašćenju predsednika i generalnog državnog revizora dr Duška Pejovića.

Takođe su istakli da se sa ovim izazovom suočavaju i nadležni organi u mnogim svjetskim zemljama a ne samo u Srbiji, ali da regulativa nije dovoljno precizirana kada je riječ o prevarama sa hranom.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Republika Srbija je jedna od zemalja članica međunarodne Mreže za prijavljivanje prevara u vezi sa hranom, dodaju i da uvidom u obavještenja koja su javno dostupna na portalu Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje, DRI zaključuje da Republika Srbija, odnosno kontakt tačke nisu izdale niti jedno obavještenje o utvrđenim prevarama u vezi sa hranom, a drugi vid obavještavanja javnosti nije uspostavljen.

– Preporuka koju je Državna revizorska institucija dala odgovornim licima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je da u okviru zakonske regulative u oblasti bezbjednosti hrane, predlože uvođenje termina „prevara u vezi sa hranom“, kao i obavezu obavještavanja javnosti o utvrđenim prevarama u vezi sa hranom.

Pročitajte još

Koji proizvodi se najčešće falsifikuju?

Podaci o prevarnim radnjama bilježe inspekcijske službe u sistemu i prema njihovim podacima najčešće se falsifikuju med, kafa, sok, čokolada, rakija, crni hljeb i sir.

– Takođe, u prethodnom periodu utvrđeno je „lažno predstavljanje“ hrane i dovođenja potrošača u zabludu u pogledu svojstava, sastava ili namjene proizvoda, a najčešće pripisivanje „ljekovitih dejstava i tretiranja bolesti“ hrani – kažu iz Državne revizorske institucije.

Kako prepoznati lažni proizvod?

– Prevare u vezi sa hranom su osmišljene od strane aktera da izbjegnu otkrivanje i prevaziđu uspostavljene sisteme bezbjednosti hrane i metode ispitivanja kvaliteta, te se često primjenjuju raznovrsne i sofisticirane aktivnosti. Višestruka složenost prevara u vezi sa hranom otežava nadležnim organima da iskorijene ovaj problem – objasnili su sagovornici.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije