Magazin

ZDRAVLJE JE NAJVAŽNIJE Stručnjaci otkrili zašto nakon svakog obroka treba malo prohodati

Problemi sa varenjem mogu izazvati ozbiljan bol, a bilo da se borite s hroničnim gasovima i nadimanjem ili samo želite pronaći način da se osjećate bolje nakon obroka, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti, a jedna od njih je hodanje.

hodanje
FOTO: BELGRADE WATERFRONT/ YOUTUBE/ SCREENSHOT

Dok mnoge od stvari koje izazivaju bol i nelagodu imaju veze sa samom ishranom postoji jedna aktivnost koju možete učiniti nakon jela kako biste pomogli procesu probave. To je jednostavno hodanje ili kratka šetnja.

Zdravstveni stručnjaci kažu da je hodanje jedna isprobana i istinita metoda koju ne trebate zanemariti ako pokušavate da svoj probavni sistem održite zdravim.

Šetnja ubrzo nakon svakog obroka jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti za promicanje zdrave probave iz nekoliko razloga. Za početak, sam čin pomicanja naših tijela pomaže u stimulaciji procesa probave u našim želucima i crijevima. To može pomoći da se hrana efikasnije kreće kroz probavni trakt, smanjujući rizik od zatvora ili osjećaja pretjerane sitosti nakon obroka.

Pročitajte još

Uz to, ustajanje i hodanje pomažu u cirkulaciji krvi i limfne tekućine kroz naše tijelo, a zauzvrat nam omogućavaju da bolje apsorbiramo sve nutrijente iz naše hrane – pa čak i detoksikaciju.

Još jedna velika prednost hodanja za probavu je činjenica da može pomoći da se oslobodite stresa. Kako se ispostavilo, stres i drugi mentalni i emocionalni faktori usko su povezani s našim crijevima, što znači da smanjenje stresa zapravo može djelovati na ublažavanje probavnih problema kod nekih ljudi.

Takođe, uopšte ne morate trošiti puno vremena da biste iskoristili prednosti kretanja, tek 10-15 minuta hoda je dovoljno, prenosi Glas Srpske.

Ako planirate neku energičnu aktivnost nakon jela, stručnjaci preporučuju da pričekate najmanje 30 minuta nakon što završite s jelom.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu