Magazin

Srpska kuhinja našla se u 20 najboljih na svijetu: Pogledajte koje tradicionalno jelo je najbolje ocijenjeno

Kako se bliži kraj godine, mnogi sajtovi prave liste najboljih i najgorih... Najbolji muzika, hrana, glumci, šta god vam padne na pamet - sabiraju se utisci godine na izmaku.

Burek na  tanjiru
FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ/RINGIER

Ovog puta je gastronomski sajt Taste Atlas napravio listu 100 najboljih kuhinja na svijetu i može se reći da se srpska dobro kotira. Naime, Srpska kuhinja je ušla u Top 20.

Oni su na osnovu 395.205 (271.819) ocjena jela i 115.660 (80.863 važećih) ocena prehrambenih proizvoda ove kuhinje su zabilježile najbolje prosječne ocjene za svojih 50 najboljih jela i proizvoda. Ako dvije svjetske kuhinje imaju istu ocjenu, ona sa bolje ocjenjenim jelom je bolje rangirana na listi, piše Magazin Novosti.

Pročitajte još

Na prvom mjestu je italijanska, zatim japanska, treća je grčka, slijedi portugalska, kineska, indonežanska, meksička, francuska na osmom mjestu, zatim španska, peruanska, indijska, brazilska, poljska, argentinska, turska, američka, tajlandska, korejska, na 19. mjestu je hrvatska i naravno srpska na 20. mjestu. Doduše i hrvatska i srpska kuhinja imaju prosječnu ocenu 4.45, ali je slavonski kulen ocijenjen sa 4.6, a pirotska peglana kobasica sa 4.5 pa otud i takav redoslijed.

Ivana Selakov slavi Svetog Nikolu
FOTO: IVANA SELAKOV/INSTAGRAM

Mađari su poslije Srbije, a Bosna i Hercegovina su na 27. mjestu, Bugari 30., Makedonci 61., zatim Slovenci na 64. mjestu, Crnogorci 80., Albanci 91., a na posljednjem mjestu je hrana iz Gane.

Osim pirotske peglane kobasice, petrovački kulen, futoški kupus, miročki sir, užička pršuta, zatim pljeskavica, ajvar, pasulj, gibanica, slatko, makovnjača, burek sa sirom, sarma, karađorđeva šnicla, prebranac, krofne i urnebes imaju odlične ocjene na ovom gastro-sajtu.

Takođe, srpska komplet lepinja je proglašena najboljim doručkom na svijetu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu