Biznis

Glavni razlog trovanja hranom: U Hrvatskom proizvodu pronađen ZARAZNI NOROVIRUS

Evropski sistem brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) objavio je da je u proizvodu iz Hrvatske pronađen norovirus, što je potvrđeno kontrolom na italijanskom tržištu.

more
FOTO: SUZANA LUKOVIĆ / RINGIER

Riječ je o morskim proizvodima, konkretnije školjkama naziva brbavicama, a koje se još nazivaju i morskim tartufima.

U saopštenju RASFF navodi se da je rizik za zdravlje u ovom slučaju potencijalno ozbljan i da su stoga u Italiji nakon sprovedene kontrole o svemu obavijestili nadležne.

Navodi se da simptomi norovirusa obično traju od jednog do tri dana. Glavni simptom je povraćanje, dok je proliv prisutan u manjoj mjeri, a mogu se pojaviti i bolovi u mišićima, grčevi, glavobolja i blaga temperatura.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZЈZ), saopštio je da je norovirus jedan od čestih uzroka trovanja hranom.

Pročitajte još

Norovirus je veoma zarazan virus koji se širi tako što osobe jedu hranu ili piju vodu koja je zagađena uzročnikom. Ovo se dogodi ako se hrana ili voda obrađuju vodom zagađenom norovirusom (na polju, kod kuće, u restoranu itd.) ili ako hrana i voda stupaju u kontakt s tragovima izlučevina na rukama zaraženih ili nezaraženih osoba koje bi mogle sadržavati virus, objašnjavaju iz HZЈZ-a, prenijeli su hrvatski mediji, prenose Nezavisne novine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije