Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

MODERNA TOPLANA, A STARI PRAVILNIK Banjalučani nezadovoljni kako je počela i ova grijna sezona

Banjaluka
Autor:

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Grad Banjaluka uložio je u izgradnju savremene Eko Toplane 16,5 miliona KM, pa i pored toga muke građana sa grijanjem ostale su iste kao i ranije.

Zvaničan početak sezone pojedini sugrađani su dočekali hladnih radijatora i to zbog kvarova na distributivnoj mreži. Žalbe su se mogle čuti iz Borika, zgrada u centru, Nove Varoši, Obilićeva i ljudi se mahom jedni kod drugih raspituju da li je grijanje u gradu uopšte počelo. Mnogi već sada kažu da račune neće plaćati ako se ista situacija nastavi tokom zime.

– U svim naseljima koja su pokrivena toplifikacionom mrežom, u ponedjeljak, je pušteno grijanje. Zbog manjih kvarova na pojedinim dijelovima mreže, pojedini objekti u nekim naseljima, ali ne i cijela naselja, nemaju grijanje. U svakom slučaju, sve tehničke ekipe su na terenu i rade na osposobljavanju mreže, zbog čega molimo korisnike za razumijevanje i strpljenje- poručili su juče iz Eko Toplana.

Podsjećaju da je toplifikaciona mreža grada Banjaluka stara preko 45 godina i da su pojedini dijelovi u lošem stanju.

foto : Siniša Pašalić / RAS Srbija

– Navedeni kvarovi uobičajeni su za početak sezone i dešavali su se i prethodnih godina- ističu u preduzeću, koje je počelo sa radom ove godine.

Ovakvi odgovori ipak ne smiruju Banjalučane, koji pitaju do kada treba da se smrzavaju i poručuju da više nemaju strpljenja za opravdanja.

– Stvarno nije u redu da svake godine preživljavamo isto. Od polovine septembra već krene smrzavanje u stanovima, jer naglo zahladni, ali grijanje nikada neće da uključe pre oktobra, zbog nekog pravilnika koji se ne mijenja godinama, iako se klima davno promijenila. Potrošili smo već struje do sada, ne znam ni ja koliko, jer ujutru i uveče u stanu bude baš hladno- kaže majka dvoje djece D.K. Sa druge strane, dodaje ova Banjalučanka, čim malo ugrije sunce, Toplane “požure da zavrnu radijatore”. Grijanje u stanovima je tako bilo pušteno 2. oktobra, ali je, zbog porasta temperature vazduha, već 4. oktobra bilo zavrnuto.

U udruženjima potrošača i ranije su upozoravali da je pravilnik po kojem Toplana radi “zreo za izmjenu”, jer se vodi odredbama donesenim prije više od 40 godina, kada je mreža bila nova, a klima drugačija. Ni u slučaju nove Toplane, nije došlo do krupnijih izmena, sezona zvanično počinje 15. oktobra, eventualno od 1. oktobra ako je prosječna dnevna temperatura niža od 12 stepeni.

– Pravilnici su shodni promenama, treba valjda osjetiti i kakav je puls grada, zar treba pustiti građane da se mrznu- upitala je Murisa Marić, iz udruženja za zaštitu potrošača DON.

Odluku o opštim uslovima o proizvodnji, isporuči i korištenju toplotne energije, na koju se Eko Toplane pozivaju, usvojila je ove godine Skupština grada, na prijedlog Gradske uprave. Zašto neke od dugogodišnjih primjedbi građana u vezi režima rada gradskog grijanja nisu ovom prilikom uvažene, nismo juče uspjeli dobiti odgovor od zamjenika gradonačelnika Srđana Amidžića.

Toplo je i bez zagrijavanja

Sudeći po odgovorima iz Eko Toplana, ovo preduzeće nije obavezno da grije u sezoni, ukoliko su spoljne temperature visoke za određeno doba godine. – Prema Odluci o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, Ekotoplane treba da isporučuju korisnicima toplotnu energiju standardnog kvaliteta. To podrazumijeva temperature vazduha od 20 stepeni, plus- minus jedan stepen, u periodu od šest do 22 časa. S obzirom na činjenicu da su spoljašnje temperature iznad prosječnih za ovo doba godine, temperature u objektima koji su na sistemu daljinskog grijanja i bez dodatnog zagrijavanja dostižu standardni kvalitet- rekli su iz tog preduzeća.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO