Banjaluka

NA POMOLU NOVI UDAR Iz Gradske uprave stiže najava da bi parking do kraja godine mogao da POSKUPI

Dok se građani godinama žale na loše parkinge i nedostatak prostora, umjesto poboljšanja, iz Gradske uprave stiže najava da bi parking do kraja godine mogao da poskupi.

NA POMOLU NOVI UDAR Iz Gradske uprave stiže najava da bi parking do kraja godine mogao da POSKUPI
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Grad, u čiju se kasu godišnje slije oko tri miliona mraka od naplate parkinga, namjerava da poveća cijenu parkiranja.

Kako su precizirali iz Odsjeka za saobraćaj i puteve, plan im je da smanje saobraćaj i gužve u centru grada, kako bi što vise prostora dali biciklistima i pešacima.

To je moja najava i razmišljanje kao načelnik odjeljenja. Ne znam da li će to biti prihvaćemo, ali smatram da trebamo da damo prednost alternetivnim vidovima prevoza. Imamo velike gužve u gradu, a jedna od razloga je taj što svi hoće u centar, jer se cijena parkinga nije mijenjala deset godina – rekao je načelnik Odjeljenja za saobraćaj Slaviša Sandić.

On dodaje je svi ostavljaju vozila po parkiralištima u centru i zauzimaju prostor i stvaraju gužve, jer oni koji treba da dođu i nešto obave nemjau mjesta.

– Sav prihod koji bismo dobili od povećanja cijene parkinga, bio bi potrošen na poboljšanje alternativnih vidova prevoza. Izgradili bismo više biciklističkh staza, poboljšali javni prevoz i napravili više prostora pješacima – dodaje on.

Kaže da je nemoguće pratiti porast automobila u gradu gradeći nove parkinge i saobraćajnice, jer se to nigdje u svijetu ne radi.

Kako bi se rastaretio centar, nulta zona bi bila proširena, pa bi nekadašnja prva zona postala nulta. Takođe, sadašnja druga zona postala bi prva, što znači da bi sat vremena parkiranja u tim ulicama umjesto 50 pfeninga, ubuduće koštalo jednu marku.

Građani negoduju

Dok iz gradske administracije imaju jasne ciljeve i opravdanja, građanima nikako nije jasno zašto je došlo do toga.

– Taman kad pomislimo da ne može biti gore, ponovo nas iznenade. Plaćamo parkinge koju su ionako preskupi, parkinge na kojima su iscrtana preuska mjesta i na kojima aplikacije za naplatu parkinga često ne rade. I to sada poskupljuje. Zašto – pita se ogorčena Banjalučanka Lana.

Kaže da sva poskupljenja treba da prate kvalitet usluge, što ovde nikako nije slučaj, te da to što smo najjeftiniji u regionu nije razlog za posupljenje jer smo i najsiromašniji.

– Ne vidim nikakav razlog za poskupljenje i mislim da je apsolutno nenormalno da se to dešava. Sve udara po narodu, bojim se da pomislim šta je sljedeće – kaže ona.

Podsjećamo, da parking sistem u gradu čini 67 parkirališta i dvije garaže, kapaciteta oko 5.000 parking mjesta koja su pod naplatom, a građani smatraju da je to malo.

I u Udruženju potrošača upozoravaju da takva odluka nikako ne bi bila dobra za građane, te se nadaju da će gradonačelnik, koji ima posljednju riječ, biti uviđavan prema sugrađanima kada bude razmatrao ovaj prijedlog.

– I sada je parking skup ljudima, još ako uzmemo u obzir da je i gorivo skupo i ima tendenciju rasta. Ne bi bilo umjesno da se poveća cijena parkinga, pogotovo što se naplaćuju parking mjesta i ispred stambenih zgrada, pa i stanari moraju kupovati godišnje karte – rekao je Dragovan Petrović iz udruženja.

Aktivisti “ZA”

Sa druge strane, banjalučki aktivisti podržavaju ovakve izmjene. U ovoj organizaciji smatraju da bi nekoliko parking zona u centru grada trebalo ukinuti i premjestiti na rubne dijelove grada, generalno smanjiti broj parking mjesta u samom centru grada i “natjerati” građane da malo hodaju, voze bicikl ili koriste gradski prevoz.

– Svakako da bi novac od naplate parkinga trebao da se koristi prvo za unapređenje infrastrukture za nemotorizovan saobraćaj, za pješake i bicikliste, pa tek onda za gradski prevoz, koji je još uvijek privatan. Naime, svi svjetski i evropski gradovi su u procesu razvoja išli u pravcu rasterećenja centra grada od automobilskog saobraćaja a Banjaluka radi upravo suprotno što prikriva sitnim “kozmetičkim” promjenama poput ove, tabli na parkinzima i punjačima za vozila na električni pogon – zaključuje Tihomir Dakić.

Najjeftiniji u regionu

– Analizom koju smo radili prije par mjeseci shvatili smo da Banjaluka ima najjeftiniju cijenu parkiranja u regiji, a cijena autobuskih karata jedna od najskupljih u regiji. Razumljivo je što građani negoduju, jer svako poskupljenje utiče na njihov komoditet  – kaže Tihomir Dakić iz CZZS.