Svijet

NA RASPOLAGANJU 35 MILIJARDI EVRA Formirana nova agencija za odgovor na buduće zdravstvene krize

Evropska komisija formirala je Agenciju za spremnost i odgovor u hitnim situacijama (HERA), koja će raditi na procjeni potencijalnih zdravstveni prijetnji i koordinisaće fondom od 35 milijardi evra.

NA RASPOLAGANJU 35 MILIJARDI EVRA Formirana nova agencija za odgovor na buduće zdravstvene krize
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

HERA će raditi na unapređenju istraživanja, obezbjeđivanju dostupnosti ključne proizvodnje i pomagaće u stvaranju zaliha.

Ukoliko bi došlo do nove zdravstvene krize, HERA bi aktivirala hitna sredstva i pomagala u koordinaciji nadzora, nabavke i kupovine medicinske opreme ili liječenja.

Pročitajte još

Agencija je djelimično osmišljena kako bi se izbjeglo ponavljanje privremenih mjera koje su pojedinačno preduzimale članice EU na početku pandemije kovid 19.

Novo tijelo dopunjavaće rad ostalih agencija poput Evropske agencije za lijekove i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Šinas rekao je da su obje agencije ojačane, ali da samo to nije bilo dovoljno.

– Obje agencije imaju veoma važnu ulogu, ali uglavnom nakon udara pandemije. HERA će biti glavni instrument za koordinaciju spremnosti i, ukoliko bude potrebno, odgovora. To je ono što nam je nedostajalo – istakao je Šinas.

Prihvati notifikacije