Društvo

Ustavni sud Srpske utvrdio: Nezakonita Odluka banjalučke Skupštine o toplotnoj energiji

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je danas u Banjaluci da više odredaba odluke o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korišćenje toplotne energije Skupštine Grada Banjaluka nisu u saglasnosti sa Ustavom i pojedinim zakonima Srpske.

Ustavni sud Srpske utvrdio: Nezakonita Odluka banjalučke Skupštine o toplotnoj energiji
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Na sjednici je ocijenjeno da je donosilac osporenog akta prekoračio ovlašćenja iz zakona, jer je davaocu usluge omogućio da protivzakonito obustavi isporuku toplotne energije i u drugim slučajevima koji nemaju svoje uporište u relevantnim zakonskim odredbama.

– Takođe, donosilac akta je, suprotno odredbama zakona, isključio obaveze i odgovornosti davaoca usluge u vezi sa isporukom toplotne energije za vrijeme više sile i drugih vanrednih okolnosti, odnosno isključila je odgovornost davaoca usluge za štetu koju prouzrokuje korisnicima ako ne obezbijedi da se isporuka vrši na način propisan zakonom. Navedene nesaglasnosti osporenih odredbi Odluke sa zakonom ima za posljedicu, utvrdio je Ustavni sud, i njihovu nesaglasnost sa ustavnim načelom prema kojem propisi i drugi opšti akti moraju biti u saglasnosti sa zakonom – navodi se u saopštenju Ustavnog suda.

Skupština grada Banjaluka usvojila je ovu odluku 31. januara 2018. godine.

Na istoj sjednici Ustavni sud Srpske utvrdio je i da pojedini članovi uredbe o uslovima za davanje saglasnosti “Lutriji Republike Srpske” za osnivanje privrednog društva za priređivanje igara na sreću nije u saglasnosti sa Ustavom Srpske, Zakonom o igrama na sreću i Zakonom o Vladi Republike Srpske.

Ustavni sud ocijenio je da Vlada nije imala ovlašćenja da svojom uredbom odredi da će, u slučaju da više ponuđača ispuni uslove propisane javnim pozivom, prednost ostvariti onaj koji u sastavu sopstvenog kapitala ili krajnjeg osnivača ima državni kapital, saopšteno je iz Ustavnog suda.

Ustavni sud je donio i odluku kojom je utvrđeno da član 3 stav 11 i stav 12 Pravilnika o uslovima za ostvarivanje prava za naknadu štete koji je donio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o veterinarstvu u Republici Srpskoj.

– Ustavni sud je ocijenio da je donosilac osporenog akta prekoračio granice ovlašćenja koja su mu data zakonom, jer je normirajući kao u osporenim odredbama izašao iz propisanog zakonskog okvira – navodi se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici donesena je i odluka kojom je utvrđeno da član 7 Pravilnika o trećim izmjenama i dopunama Pravilnika o radu “Željeznica Republike Srpske” i Pravilnik o službenom putovanju i prevozu zaposlenih nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o radu.

– Ova pitanja se mogu normativno regulisati samo kolektivnim ugovorom, odnosno odlukom Vlade Republike Srpske, ukoliko se visina ovih primanja i način njihovog ostvarivanja ne utvrdi kolektivnim ugovorom – dodaje se u saopštenju Ustavnog suda Srpske.

Prihvati notifikacije