Digitalna Srpska

Nije više besplatno: Tviter počinje da naplaćuje SMS za dvostruku autentifikaciju

Samo pretplatnici Tviter Blu usluge će moći koristiti tekstualne poruke kao metodu dvostruke autentifikacije.

TVITER
FOTO: SEDAT SUNA/ EPA

Promjena će stupiti na snagu 20. marta, a korisnici Tvitera će imati još dva načina da besplatno autentifikuju svoj login, putem autentifikacijske aplikacije i sigurnosnog ključa.

Dvostruka autentifikacija zahtijeva da korisnici unesu svoju šifru i potom kod ili sigurnosni ključ za pristup svojim profilima. To je jedna od primarnih metoda putem kojih korisnici osiguravaju svoj profil na Tviteru.

– Iako je 2FA istorijski popularan, vidjeli smo da se onaj koji je baziran na telefonskim brojevima zloupotrebljava. Od danas nećemo dozvoljavati profilima da koriste SMS metodu dvostruke autentifikacije ukoliko nisu Tviter Blu pretplatnici – saopšteno je iz Tvitera.

Pretplata Tviter Blu košta 11 dolara za iOS i Android, a donosi plavu kvačicu na profile onih koji su je spremni plaćati mjesečno. Od 2021. godine je samo 2,6 odsto korisnika Tvitera imalo omogućenu 2FA metodu, od čega ih je 74,4 odsto koristilo SMS autentifikaciju, prenosi Klix.

Pročitajte još

Korisnici Tvitera sada imaju 30 dana da isključe SMS metodu i odaberu drugi način korištenja dvostruke autentifikacije. Gašenje SMS 2FA metode neće automatski odvojiti telefonski broj korisnika od profila.

Prvi čovjek Tvitera, Elon Mask, potvrdio je navode da su telekomunikacijske kompanije koristile botove da pumpaju 2FA SMS te da je Tviter gubio 60 miliona dolara godišnje na SMS prevarama.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije