Politika

Nisu razmatrali prigovore jer bi dokazni postupak "trajao dugo": CIK objavila svoju kontroverznu naredbu, a ovo je obrazloženje (FOTO)

Centralna izborna komisija BiH objavila je na svom sajtu danas donesenu naredbu o novom brojanju glasova za predsjednika Republike Srpske.

Zgrada CIK BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/INGIER

Posebno je zanimljivo obrazloženje naredbe koja je dodatno podgrijala ionako vruću političku atmosferu u Republici Srpskoj nakon što su i Jelena Trivić i Milorad Dodik proglasili pobjedu.

U obrazloženju se navodi da je CIK primila primjedbe na izborni proces za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske.

Pročitajte još

Međutim, dodaje CIK, imajući u vidu broj prigovora koji su dostavljeni Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine, kao i brojne snimke i dokumentaciju, dokazni postupak trajao bi dugo.

FOTO: CIK BIH/SCREENSHOT
FOTO: CIK BIH/SCREENSHOT

Znajući to, a radi blagovremenog utvrđivanja izbornih rezultata i zaštite integriteta izbornog procesa, CIK BiH kaže da je u skladu sa odredbama člana 2.9 stav (1) tačka 1) i 9) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, postupajući po službenoj dužnosti, donijela ovu Naredbu.

FOTO: CIK BIH/SCREENSHOT
FOTO: CIK BIH/SCREENSHOT

Vlado Rogić, jedini član CIK, koji je danas glasao protiv, poručio je da se, kod ponovljenog brojanja, nemoguće pozvati na pomenute članove Izbornog zakona BiH.

Šta piše u njima?

U članu 2.9 tačka 1. zakona, koji se može naći na sajtu CIK, piše da Centralna izborna komisija BiH “koordinira, nadgleda i reguliše zakonitost rada svih izbornih komisija i biračkih odbora u skladu sovim Zakonom”.

U tački 9. piše da CIK “utvrđuje i potvrđuje rezultate svih neposrednih i posrednih izbora obuhvaćenih ovim Zakonom, ovjerava da su ti izbori provedeni u skladu sa ovim Zakonom i objavljuje rezultate svih neposrednih i posrednih izbora obuhvaćenih ovim Zakonom”.

Da li je to član zakona koji definiše ponovljeno brojanje glasova – procijenite sami.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije