Društvo

NJIHOVI ŽIVOTI NIKOM NISU BITNI Nema pravde za žene ubijene u ratu

U proteklom ratu u BiH je poginula 9.901 žena, što je više od deset odsto svih stradalih u ratu i četvrtina svih civilnih žrtava rata.

NJIHOVI ŽIVOTI NIKOM NISU BITNI Nema pravde za žene ubijene u ratu
FOTO PRIVATNA ARHIVA

Još hiljade žena je bilo podvrgnuto torturi, silovane su, mučene, protjerivane i zatvarane u logore, ali se o stradanjima žena u ratu danas rijetko govori i malo zna. Upozorile su na to aktivistkinje iz 13 organizacija okupljenih oko inicijative “Mir sa ženskim licem” povodom 8. decembra Dana sjećanja na žene žrtve rata.

U Banjaluci su tim povodom Fondacija “Udružene žene” i Helsinški parlament Banjaluka organizovale uličnu akciju, a Fondacija “Lara” Bijeljina okrugli sto o ulozi žena u izgradnji mira.

Foto RAS arhiva
Foto RAS arhiva
Radmila Žigić

-Žene u ratu stradale na svim stranama fronta, ubijene su u svojim kućama, mučene i silovane, ali ta stradanja tonu u zaborav, kao da njihovi životi nisu nikom bitni rekla je izvršna direktorka “Lare” Radmila Žigić.

Kako bi bar dio te ženske ratne priče sačuvale od zaborava, aktivistkinje su snimile film “One umiru drugi put”. Film svjedoči o pogibiji Svjetlane Isailović (27) iz Brčkog, koja je bila u osmom mjesecu, kada je stradala od granate,  zajedno sa svojom trogodišnjom kćerkicom, te o Milosavi Subić (54) iz Dervente i Rašidi Ćehajić iz Bijeljine, koje su ubijene u svojim kućama.

Jedna od priča u ovom filmu posvećena je i 19 godišnjoj djevojci iz Lukavca, Lejli Bećirović, koja je poginula kada je krenula da podijeli humanitarnu pomoć.

Podjelom bijelih ruža i informativnih ovaj datum je obilježen i u Sarajevu. Vildana Džekman iz Fondacije CURE, koja je organizovala uličnu akciju, podsjetila je da je 12 NVO prije nekoliko godina u Parlamentu BiH zatražilo da se 8. decembar prizna kao zvanični dan sjećanja na žene žrtve rata, ali da ovaj prijedlog odbijen bez obrazloženja.

 

Prihvati notifikacije