Društvo

NOVINARI KOLATERALNA ŠTETA U doba korone u medijima PLJUŠTE OTKAZI, a moglo bi biti i gore

Uz zdravstvene radnike, velike zasluge u brobi protiv širenja korona virusa, a pogotovo u sprečavanju širenja panike u BiH, pripadaju novinarima i medijima, koji rizikuju zdravlje da bi građani imali sve bitne informacije. Međutim, mnogi novinari su ovih dana, u znak zahvalnosti dobili – otkaze.

NOVINARI KOLATERALNA ŠTETA U doba korone u medijima PLJUŠTE OTKAZI, a moglo bi biti i gore
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Najdramatičnija je situacija u sarajevskom “Oslobođenju”, gdje je od početka epidemijme, kako navode u menadžmentu, deset novinara ostalo bez posla.

Zaposleni međutim tvrde da je broj onih koji su završili na ulici mnogo veći.

U samo jednom danu u “Oslobođenju” je podijeljeno šest otkaza. Da će ostati bez posla zbog, kako je navedeno, smanjenih prihoda i finansijske krize, telefonom je obavješteno petoro novinara i novinarki i jedan fotoreporter.

Svi oni su imali ugovore o radu na neodređeno vrijeme i dugogodišnji novinarski staž, a neki od njih su cijeli radni vijek proveli u “Oslobođenju” i već su pred penzijom.

Dragan Pavlović, jedan od novinara “Oslobođenja” koji je postao tehnološki višak, tvrdi da je u najmanju ruku neobičan postupak kojim mu je saopšteno da ide na ulicu.

Glavna urednica Vildana Selimbegović me pozvala telefonom, rekla mi da će, nažalost, morati smanjiti broj zaposlenih i da sam ja tehnološki višak, te me pozvala da odmah potpišem sporazumni raskid radnog odnosa. Rečeno mi je, ko prije potpiše, ima veće šanse da dobije otpremninu – kaže Pavlović.

Dodaje, međutim, da se posavjetovao sa advokatima i Udruženjem BH novinari, te da su mu oni rekli da ništa ne potpisuje, jer sporazmni raskid radnog odnosa znači da svojom voljom napušta posao i da se time odriče mogućnosti da u radno pravnom ili sudskom postupku zaštiti svoja prava.

Sličnu je poruku Udruženje BH novinari poslalo svim drugim novinarima i medijskim profesionalcima.

Upozorili su ih da je situacija u “Oslobođenju” tek najava talasa otkaza u drugim medijskim kućama.

– Sa žaljenjem i protestom primili smo i najavu sličnih postupaka u najmanje deset medijskih kuća iz različitih dijelova BiH. Smanjenje broja zaposlenih u medijima može samo privremeno zaustaviti ili odgoditi ekonomski kolaps, koji prijeti svim medijima u BiH u narednih pola godine – upozorili su iz ovog udruženja.

Da je situacija ozbiljna, svjedoči i primer sarajevske televizije TV1, gdje je takođe počela sezona otkaza, pa je bez posla ostao i Slađan Tomić, po ocjeni novinarske zajednice, jedan od najagilnijih mladih novinara.

Dirljivi primjeri solidarnosti

Nakon otkaza uslijedili su i dirljivi primjeri solidarnosti, pa su u “Oslobođenju” dvije novinarke ponudile da one budu otpuštene, umesto kolega, kojima su, kako one smatraju, posao i plata potrebniji.

Pročitajte još

Takođe, portal Inforadar je ponudio privremeni angažman otpuštenim novinarima, kako bi, uz skromni honorar, lakše pregurali krizu.

Iz novinarskih udruženja, međutim, poručuju da je za spas medija potrebna i solidarnost šire zajednice u čijem interesu, uostalom, i rade novinari, pogotovo u vrijeme epidemije.

Hitno formirati fond za spas medija

Društvo novinara BiH je pozvalo vlade na svim nivoima vlasti da svojim paketima pomoći i mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica krize zbog epidemije, obuhvate i zaštite novinare, medijske radnike i medije.

Podsjećaju da su novinari, fotoreporteri i snimatelji izloženi povećanoj opasnosti od zaraze korona virusom, kako bi građanima prenijeli tačne, pravovremene i provjerene informacije i doprinijeli borbi protiv širenja dezinformacija i lažnih vijesti.

Foto: Facebook/BH novinari
Foto: Facebook/BH novinari

Udruženje BH novinari upozorava da Krizni štabovi i vlade još nisu donijele hitne mjere za ekonomski spas medijske industrije i očuvanje javne funkcije medija.

– Zbog toga rezolutno pozivamo nadležne vlade, medijske institucije i međunarodne donatore da formiraju fond za hitnu pomoć medijima, čija će sredstva omogućiti produkciju profesionalnih i raznovrsnih medijskih sadržaja u javnom interesu – poručuju iz ovog udruženja.

Vildana Selimbegović: Nismo imali izbora!

Glavna i odgovorna urednica “Oslobođenja” Vildana Selimbegović kaže za Srpskainfo da je ova medijska kuća morala smanjiti broj zaposlenih, kako bi spasili poslovanje, jer je dramatično smanjen i obim posla i prihodi.

-Nismo imali izbora. Naših deset kolega, koji su dobili otkaz kao tehnološki višak, dobili su otpremnine i primaće 40 odsto minimalca, kao naknadu sa biroa. Mi koji ostajemo smo potpisali da ćemo, dok traje kriza, svi raditi za minimalne plate – kaže Selimbegovićeva i dodaje da je sve urađeno transparentno i po zakonu.