Banjaluka

Od bescarinske zone do parka prirode: Poligraf predložio Radojičiću VIZIJU RAZVOJA BANJALUKE

U okviru konsultacija sa predstavnicima političkih partija, gradonačelnik Igor Radojičić razgovarao je danas sa predstavnicima Političkog građanskog fronta Poligraf, koje je predvodio predsjednik ove partije Zoran Talić.

Od bescarinske zone do parka prirode: Poligraf predložio Radojičiću VIZIJU RAZVOJA BANJALUKE
FOTO: GRAD BANJALUKA

Gradonačelnik Radojičić se zahvalio Taliću na izvanrednoj saradnji, te poručio da će se takva saradnja nastaviti i u budućnosti.

-Danas smo razgovarali o nizu tema koje se tiču i 2025. godine i pokazali su veliko razumijevanje, ali i dali mnoge značajne prijedloge iz brojnih oblasti, od ekonomije do ekologije. Što se mene tiče kao gradonačelnika Poligraf je za mene nezaobilazan partner neko ko je za ove dvije godine dokazao da je partner koji je za poželjeti i iskreno se nadam da ćemo i dalje tako sarađivati rekao je Radojičić.

Predstavnici Poligraf su predstavili svoju viziju razvoja Banjaluke na makro i mikro ekonomskom nivou. Na sastanku se se mogli čuti brojni prijedlozi – bescarniske zone na teritoriji Banjaluke za privlačenje stranih investicija, otvaranje kancelarije za dijasporu koja bi uvezala Srpsku sa inostranstvom, ali i uvezivanje Banjaluke preko Vrbasa sa Savskim koridor.

-Banjaluka treba da postane dio Savskog koridora, koji je u sklopu Podunavskog sliva. To bi značilo spajanje na kičmu evropske i svjetske ekonomije putem riječnog prevoza a samim tim Vrbas bi bio prepoznat kao rijeka koja može pomoći razvoj privrede i poljoprivrede, a u perspektivi bi mogao postati i plovan. Kada govorimo o mikroekonomskim pravcima razvoja grada istakli smo ideju parka prirode Suturlija koja bi mogla da postane prirodna oaza za turiste i sve naše gradjane – rekao je Talić.

Na pitanje novinara koliki je period realizacije takvih ideja, Talić je pojasnio da su to dugoročni programi koji su predstavljeni na osnivačkoj Skupštini Poligrafa u junu mjesecu.

-Mislim da projekti koje zajedno nosimo i koje ćemo nositi mogu služiti i generacijama koje dolaze za nama. Usaglasili smo se da su ovo projekti koji ne treba da bude samo za jedan mandatni period već da to treba da budu programi koji se realizuju za generacije koje dolaze – rekao je Talić.