Društvo

"OD SRCA IM ŽELIM PRAVDU" Prvakinja Narodnog pozorišta RS o seksualnom zlostavljanju glumica

Djevojkama koje su smogle snage da javno progovore o slučajevima seksulanog nasilja od srca se divim i želim im pravdu, poručila je poznata banjalučka glumica, prvakinja Narodnog pozorišta RS, Slađana Zrnić.

"OD SRCA IM ŽELIM PRAVDU" Prvakinja Narodnog pozorišta RS o seksualnom zlostavljanju glumica
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Zrnićeva, koja je publici poznata i po ulogama u TV serijama serijama “Kosti”, “Senke nad Balkanom” i “Lud, zbunjen, normalan”, a starijima i po kultnoj dečjoj emisiji “Šareni bukvar”, priznaje da su je potresla svjedočenja glumica iz Beograda i Sarajeva, a još više pojedini komentari na društvenim mrežama.

– Strašno mi je žao što u tolikom procentu ima ljudi, čak i žena, koje imaju ružne opaske na račun žrtava. Izgleda ne mogu ili ne žele da shvate nemoć i strah žrtve kao i moć predatora. Djevojkama  koje su smogle snage da izađu iz tog straha i nemoći od srca se divim i želim im pravdu – rekla je Slađana Zrnić za Srpskainfo.

Dodaje da na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, dok je ona studirala, nije bilo situacija kakve su se, po svjedočenju sarajevske glumice Hasije Borić, prije više od 50 godina dešavale u Dramskom studiju u Sarajevu. Podsjećamo, Borićeva je nedavno digla na noge BiH govoreći o seksualnom zlostavljanju koje se, kako tvrdi, dešavalo na individualnim časovima glume.

Pročitajte još

– Kod nas u Banjaluci, na Akademiji, program je takav da nema individualnih časova. Sve je u okviru klase, u svim aktivnostima učestvuju studenti, profesor i asistent. Čak ni kafica s profesorima poslije nastave nije bila individualna. Vodilo se računa o tome – kaže Zrnićeva.

Pošto ima 20 godina pedagoškog iskustva u radu s mladima, Zrnićeva je roditeljima poručila da dobro provjere ko su ljudi kojima povjeravaju svoju djecu i da djecu posavjetuju da se uvijek drže grupe.

– Roditelji treba da povremeno komuniciraju s pedagozima i da s djecom razgovaraju o svemu. U radu s djecom i mladima nema nikakvog opravdanja ni za psovku, ili uvredu, a kamoli za nešto gore od toga – kaže Slađana Zrnić.

Prihvati notifikacije