Biznis

OGRANIČENJA DO SEPTEMBRA Novo istraživanje iz Njemačke predviđa vraćanje u normalu za 10 mjeseci

Njemačke kompanije očekuju da će svakodnevni život i njihovo poslovanje biti ograničeni još mnogo mjeseci, pokazuju rezultati najnovije poslovne ankete instituta IFO.

OGRANIČENJA DO SEPTEMBRA Novo istraživanje iz Njemačke predviđa vraćanje u normalu za 10 mjeseci
FOTO: FILIP SINGER/EPA

Prema nalazima ovog istraživanja, kompanije predviđaju da će ograničenja u javnom životu potrajati još 7,4 mjeseca, a vraćanje njihovog poslovanja u normalu ne očekuju još 10,3 mjeseca, navodi se u saopštenju IFO instituta.

Pročitajte još

– Obje cifre su tek neznatno niže nego u decembarskoj anketi. Kampanja vakcinacije koja je trenutno u toku tek treba da pokaže konačni efekat – kaže Klaus Vohlrabe, šef anketnog odjeljenja u IFO.

Procjene po pojedinačnim sektorima se samo neznatno razlikuju. Proizvođači očekuju da ograničenja u javnom životu traju još 7,4 mjeseca, pružaoci usluga 7,5 mjeseci, trgovci 7,2 mjeseca, a građevinci 7,3 mjeseca.

Kad je riječ o povratku njihovog poslovanja u normalu, proizvođači ne očekuju da će do toga doći još narednih 10,2 mjeseca, pružaoci usluga procjenjuju da će za to biti potrebno još 10,6 mjeseci, maloprodavci 9,3 mjeseca, a građevinske firme se nadaju da će do normalizacije poslovnih aktivnosti doći za 10,4 mjeseca.