Digitalna Srpska

OGRANIČENJA Tviter obratio posebnu pažnju na objave koje sadrže određenje riječi

Čini se da Tviter ograničava vidljivost određenih tvitova koji se šalju preko direktnih poruka.

tviter aplikacija
FOTO: ETIENNE LAURENT/EPA

Pomenuta začkoljica je primijećena od strane jednog Tviter korisnika, koji kaže da je kompanija otežala pregled tvitova poslatih preko direktnih poruka, a koji opisuju seksualnu orijentaciju i rodni identitet.

Insajder je sproveo test kako bi verifikovao te tvrdnje, koristeći Tviter nalog za slanje tvitova sa rečenicama koje u sebi sadrže trmine kao što su “trans”, “transdžender”, “gej”, “lesbian”, “kver”, “biseksual”, i “interseks”.

Pročitajte još

Pomenute rečenice su se u direktnim porukama pojavljivale kao URL linkovi, umjesto u uobičajenom formatu pregleda. Izuzetak je bila riječ “biseksualiti”, koja je prikazana u tvitu lakom za čitanje.

Kao dio istog testa, insajder je poslao i dva dodatna tvita, od kojih je jedan sadržao riječ “gans” (pištolji), dok je drugi imao riječ “drugs”. Prva riječ se u poruci pojavila kao URL, dok je druga bila prikazana kao standardan pregled.

Tviter nije dao objašnjenje za ovo otkriće, niti je potvrdio da li se radi o bagu ili namjernom izboru, prenosi b92.

Iako tvitovi sa navedenim riječima nisu zabranjeni od starta, pristup društvene mreže selektovanju koji tvitovi mogu da se pojavljuju kao pregledi u privatnim poruzkama, mogao bi biti još jedan od novih načina na koje se sadržaj na Tviteru moderiše otkako ga je preuzeo Ilon Mask.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije