Digitalna Srpska

Tviter masno zarađuje na zabrani profila: Ima dobit od 19 miliona dolara od oglasa na svih 10 vraćenih naloga

Novo istraživanje je otkrilo da Tviter zarađuje milione dolara od svega nekoliko profila koji su ranije bili zabranjeni.

žena drži telefon
FOTO: SEDAT SUNA/EPA

Riječ je o istraživanju Centra za suzbijanje digitalne mržnje (CCDH), koji procjenjuje da će Tviter zaraditi do 19 miliona dolara godišnje od prihoda koje donosi oglašavanja i to zahvaljujući samo deset profila koji su nekada bili blokirani na ovoj platformi.

Radi se o profilima koji su prethodno bili zabranjeni zbog “objavljivanja sadržaja koji se odnose na mržnju i opasne zavjere”.

Profili su odblokirani nakon što je Ilon Mask preuzeo Tviter, a radi se o nalozima visokog profila koji su povezani s ekstremizmom i teorijama zavjere, uključujući nalog influensera Endrua Tejta, osnivača Dejli Stormera Endrua Anglina, te istaknutog antivaksera Robertu Maloneu i Gejtvej Pandita.

Kako bi procijenio njihov “rič” i “ingejdžment”, CCDH je analizirao gotovo 10.000 tvitova ovih naloga tokom perioda od 47 dana, a ovi tvitovi su imali ukupno 54 miliona impresija.

Projekcijom prosjeka na 365 dana, može se očekivati dostizanje gotovo 20 milijardi impresija tokom godine.

Kako bi se utvrdilo koliki prihod od reklama bi mogao ostvariti Tviter, CCDH je kreirao tri nova naloga koji prate samo 10 pomenutih korisnika.

Pročitajte još

Autori istraživanja su otkrili da se oglasi pojavljuju otprilike na svakih šest ili sedam tvitova.

Zatim, koristeći podatke analitičke firme Brendvoč, koja procjenjuje da oglasi na Tviteru koštaju u prosjeku 6,46 dolara na 1.000 impresija, CCDH je došao do ukupne cifre od 19 miliona dolara procijenjenih godišnjih prihoda od oglasa na svih 10 naloga.

Iako ove procjene nisu precizan obračun koliko bi Tviter mogao zaraditi od pomenutih naloga, one pokazuju koliko mali broj visoko polarizujućih naloga može biti vrijedan za platformu.

To takođe ističe koliko Tviter može dobiti vraćanjem kontroverznijih korisnika na platformu.

Svi navedeni nalozi su ranije bili trajno zabranjeni, ali su vraćeni nakon što je Mask rekao da će ponuditi “opštu amnestiju” korisnicima koji nisu prekršili zakon.

Tviter je nedavno najavio da će dopustiti žalbe prethodno zabranjenih korisnika.

Istovremeno je Tviterov posao s oglašavanjem pretrpio veliki udarac.

Brojni oglašivači visokog profila povukli su se s platforme, a prihodi su pali za 40 posto.

U izvještaju se navodi da su se oglasi istaknutih oglašivača pojavljivali pored uvredljivih i zapaljivih objava.

Primjera radi, oglas za Prajm Video se pojavio direktno ispod tvita Endrua Anglina u kojem navodi da je “jedina karijera za koju je žena zapravo sposobna po zaslugama zapravo prostitucija”.

Izvještaj takođe navodi da se oglas NFL-a pojavio ispod dezinformacija o vakcinama protiv koronavirusa, prenosi Kliks.

– Ovo istraživanje potvrđuje da je Tviter prikazivao oglase pored svakog od toksičnih naloga koje smo istražili, uprkos činjenici da je poznato da pojedinci koji stoje iza njih promovišu stavove mržnje i laži – zaključio je CCDH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije