Hronika

Okončan disciplinski postupak: Dječak ubica više nije đak “Ribnikara”

Nastavničko vijeće Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ danas je okončalo disciplinski postupak protiv maloljetnog K.K. i to je posljednja mjera koju u skladu sa zakonom ova škola ima.

Pucnjava u Beogradu u školu
FOTO: OLIVER BUNIĆ, SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER

Sve ostale aktivnosti vezano za osnovno obrazovanje K.K. a koje je zakonom obavezno, biće u nadležnosti Osnovne škole „dr Dragan Hercog“. Formalno posmatrano K.K. više nije učenik Osnovne škole „Vladislav Ribnikar – kaže ministarka prosvjete Slavica Đukić Dejanović.

Ovoj odluci prethodila je neophodna i zakonom propisana disciplinska mjera ukora. Kako se dječak ubica nalazi u ustanovi zatvorenog tipa, nastavak školovanja može da se odvija kroz školu “Doktor Dragan Hercog”, a koja je specijalizovana za nastavu u bolničkim uslovima liječenja.

Dječak ubica koji je 3. maja ubio devetoro đaka i radnika obezbjeđenja do tog trenutka ostvario je dvije trećine časova i po sili zakona on ima uslove za završetak sedmog razreda i ocjene. Ova realnost propisana je zakonom jer je osnovno obrazovanje obavezno. Bolna stvarnost je da zbog nezapamćene tragedije devetoro djece neće sjesti u školske klupe i ostvariti svoje snove.

Pročitajte još

Majka tražila da nastavi školovanje

Majka dječaka ubice obratila se prije nekoliko dana institucijama sa zahtjevom da se riješi pitanje daljeg školovanja njeno dvoje djece. U pismu, majka dječaka ubice ne pominje tragediju u “Ribnikaru” nijednom jedinom rečju, već se obraća za pomoć navodeći da je situacija u kojoj je njena porodica složena.

U pismu, koje je prema saznanjima Blica vrlo šturo i nema nijedne emocije, majka dječaka koji je usmrtio devetoro đaka i radnika obezbjeđenja navodi da je pitanje obaveznog osnovnog obrazovanja njene djece “otvoreno”. Ona konstatuje da mlađa kćerka, koja je kao i brat pohađala istu školu, ne može da nastavi školovanje u Ribnikaru, a da je sin na Klinici za neurologiju i psihijatriju za djecu i omladinu.

Na rješavanju svih pitanja nezapamćene tragedije za porodice nastradale i ranjene djece, ostale đake škole i Srbiju radi tim Vlade Srbije u kom su angažovana sva nadležna ministarstva i institucije. Praktično od MUP, preko ministarstva prosvjete i pravde, do psihijatara i psihologa.

Hospitalizovan je odmah nakon masakra koji je izvršio. Do danas nije pokazao iskreno kajanje. Fotografije vršnjaka i drugara koje je ubio ne želi da gleda jer mu to po njegovom svjedočenju izaziva neku nelagodnost. Isprva je po hospitalizaciji bio miran i hladan, a potom je počeo da zahtjeva da bude pušten jer je, kako navodi “pregledan, normalan i nema više razloga” da boravi u instituciji zatvorenog tipa.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu