Svijet

“On je posljednji koji može da priča o moralu” Netanjahu odgovorio na Erdoganovu izjavu u kojoj je izraelskog premijera poredio sa Hitlerom

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio je danas da je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan "posljednji koji može da priča o moralu", reagujući na Erdoganovu izjavu da se akcije Izraela protiv Hamasa "ne razlikuju" od akcija Adolfa Hitlera.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu
FOTO: OHAD ZWIGENBERG/EPA

Erdogan, koji sprovodi genocid nad Kurdima i drži svjetski rekord po broju novinara koji se nalaze u zatvoru, posljednji je koji može da nam priča o moralu naveo je Netanjahu u saopštenju.

Dodao je da je izraelska vojska “najmoralnija vojska na svijetu, koja se bori i eliminiše najodvratniju i najbrutalniju terorističku organizaciju na svijetu”. On je naveo da Erdogan hvali i ugošćuje visoke zvaničnike Hamasa, “organizacije koja je počinila zločine protiv čovječnosti”.

Pročitajte još

Ganc: Iskrivljavanje stvarnosti

Na navode turskog predsjednika reagovao je i član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc, poručivši da Erdoganove izjave predstavljaju “očigledno iskrivljavanje stvarnosti i skrnavljenje sjećanja na Holokaust”.

Govoreći na jednom događaju u Ankari, Erdogan je upitao kako se akcije Izraela razlikuju od akcija Adolfa Hitlera.

– Oni su govorili loše o Hitleru. Kako se oni razlikuju od Hitlera? Natjeraće nas da nam nedostaje Hitler. Da li je ono što Netanjahu radi manje od onoga što je uradio Hitler? Nije – rekao je Erdogan.

Dodao je da je Netanjahu “bogatiji od Hitlera i da dobija podršku sa Zapada”.

– Svaka vrsta podrške dolazi iz Sjedinjenih Država. I šta su oni uradili sa svom tom podrškom? Ubili su više od 20.000 stanovnika Gaze – naveo je turski predsjednik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu