Magazin

OPASNO PO ZDRAVLJE Ove 4 namirnice morate pojesti istog dana kada ih skuvate ili otvorite ako želite izbjeći trovanje

Trebate biti veoma oprezni prilikom konzumiranja određene hrane, jer bi se mogla pokvariti vrlo brzo.

posna hrana
FOTO: MARINA ĐUKIĆ/RINGIER

Stručnjaci za sigurnost hrane rekli su da bi se neke namirnice mogle pokvariti nakon samo jednog ili dva dana, čak i ako su kuvane.

Dr. Trejsi Brigman, registrovana dijetetičarka rekla je: “Većina ostataka će sigurno trajati tri ili četiri dana ako se ohlade u roku od dva časa i spakuje u hermetički zatvorenu posudu. Međutim, postoje neki sastojci koji su skloniji rastu bakterija i možda će ih trebati konzumirati mnogo ranije”.

Primjeri bakterijskih, parazitskih i virusnih infekcija uzrokovanih hranom uključuju salmonelu, toksoplazmu, listeriju i norovirus – kao i ešerihiju koli. Najčešći je norovirus, koji pogađa jednu od 15 osoba svake godine, iako sve infekcije mogu dovesti do ozbiljne bolesti, a neke čak i smrtonosne.

Tvrdo kuvana jaja

Nemojte guliti tvrdo kuvana jaja ako želite da traju duže od 24 časa. Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), ljuske jajeta djeluju kao zaštitni premaz za odbijanje bakterija.

Kada se taj sloj ukloni, bakterije mogu brzo ući u pore jajeta i kontaminirati ga. Pokazalo se da listerija napada tvrdo kuvana jaja koja su oguljena.

CDC je 2019. godine istražio izbijanje listerije povezane s ovim jajima od koje je oboljelo najmanje osam ljudi u pet država.

Bakterija izaziva infekciju listeriozu. Druge uobičajene namirnice s kojima se povezuje su nepasterizovano mlijeko, meki sirevi, povrće i mesne prerađevine poput delikatesnog mesa.

Simptomi obično počinju jednu do četiri sedmice nakon izlaganja i uključuju glavobolju, konfuziju, bolove u mišićima i groznicu.

Mljeveno meso

Dr Brigman je rekla da mljeveno meso zbog visokog nivoa vlage povećava vjerovatnoću da privuče bakterije čim se ohladi.

– Bakterije s površine sirovog, mljevenog mesa i kobasica mogu se umiješati u proizvod tokom procesa mljevenja. Zbog toga se mljeveno meso mora kuvati do kraja da bi se ubile bakterije – rekla je.

Pored salmonele, mljeveno meso je žarište ešerihije koli. Ešerihija koli je bakterija koja se obično nalazi u crijevima životinja kao što su goveda, koze, ovce i jeleni.

Piletina

Ako ste kupili piletinu i zaboravili na nju na nekoliko dana, velike su šanse da se već pokvarilo.

Pročitajte još

Prema USDA, sirova piletina se može držati u frižideru samo jedan do dva dana prije nego što se pokvari. Čak i nakon kuvanja, agencija preporučuje da se odbaci nakon četiri dana.

Perad je posebno sklona salmoneli jer je manje gusto od crvenog mesa poput govedine, što olakšava bakterijama da uđu unutra.

Riža

Iako traje mjesecima na polici, kuvana riža ima samo oko jedan dan u frižideru prije nego što se pokvari.

To je zato što je sklona bakteriji koja stvara spore “bacillus cereus”, koja se obično nalazi u sirovoj i neprerađenoj hrani poput krompira, graška, graha i određenih začina.

Bakterije su posebno česte u riži ili drugim žitaricama koje su stajale na sobnoj temperaturi ili u frižideru koji je previše topao, iako se može i u ostacima riže držati na odgovarajućim temperaturama, prenosi Klix.

Simptomi bolesti od “bacillus cereus” uključuju povraćanje, dijareju i grčeve u trbuhu. Stariji i imunokompromitovani pacijenti su najviše izloženi riziku od infekcije bakterijom “bacillus cereus”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije