Hronika

"Oprano" 7,4 miliona KM: U akciji "ATM" uhapšeno 8 osoba

Tokom međunarodne akcije "ATM" na području Zenice i Sarajeva uhapšeno je osam osoba zbog sumnje da su učestvovale u pranju novca, a istraga je pokazala da je od oktobra 2016. do februara ove godine u BiH "oprano" više od 7, 4 miliona KM stečenih krivičnim djelima u Sloveniji.

Čovjek sa lisicama na rukama u zatvorskoj ćeliji
FOTO: SHUTTERSTOCK

Akciju je izvela Agencija za istrage i zaštitu SIPA iz koje saopšteno da osumnjičene terete za organizovani kriminal i pranje novca.

– Na području Sarajeva i Zenice izvršeni su pretresi na 14 lokacija, a slobode je lišeno osam osoba zbog organizovanog kriminala i pranja novca.

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta određena količina poslovne i bankovne  dokumentacije, računari kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku-navodi se u saopštenju SIPA.

Dodaje se da je putem banaka izvršena provjera računa i sefova osumnjičenih lica, kojom prilikom je privremeno obustavljena transakcija u iznosu od 69.024  KM.

– U  periodu od oktobra 2016. godine do februara 2023. godine na području BiH izvršeno je pranje više od 7,4 miliona konvertibilnih maraka stečenih krivičnim djelima počinjenim na štetu većeg broja pravnih lica iz  Slovenije – stoji u saopštenju SIPA.

Pročitajte još

Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da je nelegalno zarađen novac u Sloveniji slan u BiH gdje opran kroz razne fiktivne poslove i bankarske transakcije te je ponovo vraćen u zemlju porijekla u legalne tokove.

Prema pisanjima pojedinih medija u Sloveniji, akcijom su obuhvaćene i neke osobe iz svijeta biznisa u toj zemlji, a sumnja se da su osumnjičeni  oprali milione evra nezakonito zarađenog novca.

Iz Tužilaštva BiH, po čijoj naredbi se i sprovodi akcija je saopšteno da se u ovom slučaju istražuju veliki transferi novca sa područja Slovenije u BiH, prenosi Glas Srpske.

– Novac je prebacivan za navodno i fiktivno realizovane poslove u oblasti građevinarstva, kao i druge poslove. Nakon toga je ponovo transferisan iz BiH u Sloveniju od strane više osoba BiH, te na taj način stavljan u legalne novčane tokove – saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije