Hronika

"OTIŠAO NA TRI DANA U ZATVOR, VRAĆAJU GA U KOVČEGU" Odslužio prekršajnu kaznu pa umro, sin podnio krivičnu prijavu

Mile Ćirić (47) iz pirotskog sela Blato, koji je 25. oktobra, neposredno po izlasku iz niškog zatvora, gdje je izdržao trodnevnu prekršajnu kaznu, operisan zbog krvarenja na mozgu, umro je jutros u Kliničkom centru u Nišu.

"OTIŠAO NA TRI DANA U ZATVOR, VRAĆAJU GA U KOVČEGU" Odslužio prekršajnu kaznu pa umro, sin podnio krivičnu prijavu
FOTO: K.KAMENOV/RAS SRBIJA

On se nakon operacije nije budio iz kome, a preminuo je poslije devet dana na respiratoru, uprkos maksimalnim naporima niških ljekara da ga održe u životu.

Vladan Ćirić, sin preminulog, podnio je krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu protiv nepoznatih zatvorskih stražara. On ih tereti za nanošenje povreda opasnih po život, zlostavljanje i mučenje. To je učinio jer sumnja da je njegov otac pretučen u KPZ Niš veče prije izlaska. Od državnih organa zahtjeva da u potpunosti rasvijetle slučaj.

FOTO: M. MILAKOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: M. MILAKOVIĆ/RAS SRBIJA

– Pozvali su me iz KC Niš danas u 8.40 i rekli da mi je otac preminuo. Od kada je izašao iz zatvora, odmah je operisan zbog krvarenja na mozgu i sve vrijeme je bio u komi, na respiratoru. Nije se budio iz kome, niti je davao znake života. Teško stanje je bilo sve vrijeme. Nadao sam se da će da se oporavi, bio je jak čovjek, ali nije uspio da se izbori. Očekujem da tužilaštvo ispita čitav slučaj jer takav nije otišao u zatvor a u kakvom stanju sam ga uzeo iz zatvora – evo dokle je dogurao. Na tri dana je otišao u zatvor, a vraća se u kovčegu – kaže za Blic Vladan Ćirić.

On je ranije ispričao da je 25. oktobra došao po oca u KPZ Niš jer su ga pozvali i rekli “da nije u dobrom stanju” a da ga je zatekao u ćebetu sa penom na ustima. Po Vladanovim riječima, hitno je prebačen u KC Niš gdje je utvrđeno krvarenje na mozgu zbog čega je operisan. Vladan je rekao i da je pregledom utvrđeno da je njegov otac bio modar na leđima i grudima, zbog čega i sumnja da je pretučen u zatvoru pa je podnio krivičnu prijavu.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) negirali su da je Ćiriću bilo ko nanio povrede opasne po život, ističući da su neosnovane priče o zlostavljanju i mučenju, već da je dobio samo dva udarca gumenom palicom po leđima, u skladu za propisima o primjeni mjera prinude, jer je šipkom pretio drugim osuđenicima i stražarima da će ih napasti i pretući.

U UIKS su naveli da je Mile noć prije izlaska metalnom šipkom koju je odvalio od kreveta pokušao da udari prekršajnog kažnjenika A. P. te da je zamahivao i pretio i stražarima koji su ga upozoravali da spusti šipku. Stražari su nakon upozorenja, pokušali prvo da primjene fizičku snagu, ali pošto nisu uspjeli, tek onda je upotrebljena mjera prinude – gumena palica po dozvoljenim dijelovima tijela (dva puta) u predjelu gornjeg dijela leđa, kada mu je i oduzeta šipka a on je vezan lisicama.

U UIKS ističu da su mjere prinude primjenjene strogo po Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija i Pravilnikom o mjerama za održavanje reda i bezbjednosti u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija “zbog fizičkog napada na drugu osobu, nasilničkog ponašanja, samopovređivanja ili ugrožavanja reda i bezbjednosti u zavodu”.

Nakon toga, kako nalažu propisi Ćirića je pregledao zavodski ljekar i o svemu je sačinjena fotodokumentacija što podrazumjeva slikanje dijelova tijela na kome je upotrebljena mjera prinude, a od svih aktera i svedoka su uzete pisane izjave. S toga, naglašavaju u UIKS, u potpunosti su neosnovane tvrdnje o nanošenju teških povreda opasnih po život i zlostavljanju i mučenju.

Advokat Marko Mitić iz Niša, koga je angažovala porodica Ćirić, kaže da je obavijestio OJT u Nišu, kojem je prošle nedjelje podnijeta krtivična prijava protiv NN zatvorskih stražara za nanošenje teških povreda opasnih po život i zlostavljanje i mučenje, da je Mile Ćirić preminuo radi tačne i precizne kvalifikacije krivičnog djela i upućivanja predmeta nadležnom tužilaštvu.

– Sada očekujem rezultate obdukcije na osnovu kojih će se utvrditi kakve povrede je pokojni zadobio, da li su te povrede uticale na njegovo zdravstveno stanje, komu i kasniju smrt, te bi trebalo da na osnovu tih rezultata dalje postupa nadležno tužilaštvo – kaže Mitić za Blic.

Ispituju slučaj

U Osnovnom javnom tužilaštvu Blicu je potvrđeno da je 28. oktobra primljena krivična prijava, da je formiran predmet i da je postupajući zamjenik Aleksandra Vujisić. U OJT navode da će započeti sa prikupljanjem potrebnih obaviještenja kako bi se slučaj ispitao. Nakon smrti Ćirića, postoji mogućnost i da predmet preuzme Više javno tužilaštvo u Nišu.