Zabava

OTVORIO DUŠU Rade Šerbedžija: Cijeli život mi je postao manje važan poslije NJEGOVE SMRTI

Osim po zavidnom glumačkom uspjehu koji je ostvario u Holivudu, Rade Šerbedžija je poznat i po stvaralaštvu o oblasti pjesništa i muzike. Za hrvatske medije je otkrio ko je imao najveću uticaj na njegov muzički razvoj.

OTVORIO DUŠU Rade Šerbedžija: Cijeli život mi je postao manje važan poslije NJEGOVE SMRTI
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Moje profesionalno pjevanje je nastalo, najprije, zbog Arsena Dedića čiji sam ja bio vojnik. Vodio me sa sobom na turneje na kojima sam recitovao njegove pjesme na njegovim koncertima, a pjevao sam s njim i neke duete. On me je na neki način učio. Ja sam učio kao i svi. Pa cijeli rokenrol jugoslovenski je učio od Arsena Dedića. Arsen Dedić je čudo. Meni je cijeli život nekako postao manje važan poslije njegove smrti – rekao je Rade u intervjuu za Ekskluziv.

Nije tajna da, kada se spominju glumci, umjetnici uopšteno s ovih prostora koji su ostvarili zavidan uspjeh u Holivudu, Rade Šerbedžija predvodi tu listu. Priznanje za izvanredan glumački rad odala mu je i Američka filmska akademija kada ga je imenovala svojim članom.

Njegova poznanstva s najvećim zvijezdama nisu bila ograničena samo na filmski set, s mnogima je ostao dobar prijatelj i nakon što su se kamere i svjetla bine gasila.

O tome je s mnogo strasti pisao u svojoj posljednjoj knjizi, autobiografiji “Poslije kiše”. Holivud, koji je mnogima još jedan neodsanjan san, Šerbedžiji je poput drugog doma, proveo je ovdje značajne godine svog privatnog i profesionalnog života, vraća mu se i danas, ali njegov raj je na Brijunima, koji su takođe, neizostavni dio njegovog romana.

(Azra)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu