Svijet

Pati od rijetkog sindroma koji HRANU PRETVARA U ALKOHOL: Jednom sam se toliko napio od čipsa da sam se onesvijestio

Nik Karson iz Safoka boluje od rijetkog i zanimljivog medicinskog stanja, koje nazivaju i sindromom auto-proizvodnje piva. Zbog njega je u stanju da se napije, a da ne okusi ni kap alkohola.

Pati od rijetkog sindroma koji HRANU PRETVARA U ALKOHOL: Jednom sam se toliko napio od čipsa da sam se onesvijestio
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Naime, njegov organizam fermentiše ugljene hidrate i pretvara ih u alkohol u želucu, pa već komad torte za njega ima efekat kao kada drugi ljudi popiju nekoliko piva, piše Miror, prenosi Blic.

– Ja sam nenamjerni pijanac – kaže Nik.

Vlasnik firme za čišćenje razvio je ovo stanje nakon što je bio izložen jakim hemikalijama na poslu prije gotovo 20 godina, ali prošlo je dosta vremena dok mu doktori konačno nisu postavili dijagnozu, nakon što je njegova supruga Karen to stanje vidjela u jednoj televizijskoj emisiji i sugerisala mu da posjeti ljekara.

Zbog sindroma Nik uvijek mora pored sebe da ima alkotest, kako bi mogao da vozi, ali i da spriječi padanje u nesvijest nakon obroka bogatog ugljenim hidratima.

FOTO: SAVITA BENUR/YOUTUBE
FOTO: SAVITA BENUR/YOUTUBE

– Pokušavam da se držim keto dijete, ali teško je, jer ugljenih hidrata ima u svim vrstama hrane. Za svega nekoliko minuta nakon jela, od trezvenosti mogu da dođem do toliko promila da tri puta prelazim ograničenje za vožnju, što je prilično zastrašujuće. Učinak nije prijatan i imam rupe u pamćenju. Samo pričam gluposti i šetam u krug. To je poput mjesečarenja sa aktivnostima – niste svjesni šta tačno radite iako još uvijek funkcionišete – ispričao je Karson.

Dodao je da je jednom probao i malo čipsa sa niskim procentom masti i toliko se napio da je ležao u dnevnoj sobi, povraćao i nakon 45 minuta pao u nesvijest.

Bilo je to 2003. godine kada je Nik prvi put primjetio simptome (Auto-Brewery Syndrome) ABS-a. Na poslu je rukovao jakim hemijskim rastvaračem za pod i kada bi došao kući, osjećao se loše, prije nego što bi se onesvijestio.

– Ljekari su rekli kako prekomjerno izlaganje tom rastvaraču pokreće reakciju i kada sam jeo slatku hranu i ugljene hidrate dodavao sam ulje na vatru i fermentisao tu hranu – objašnjava.

Nekoliko je pokretača ABS-a, ali obično su uključeni antibiotici.

Sindrom auto-proizvodnje piva – rijetko i kontroverzno stanje

Sindrom auto-proizvodnje piva (ABS), poznat i kao sindrom fermentacije crijeva, vrlo je rijetko i pomalo kontroverzno stanje. Uzrokovan je prekomjernim rastom kvasca u crijevima koji pretvara višak ugljenih hidrata iz hrane u alkohol i oboljeli se napiju. Kako je stanje tako rijetko, o njemu se vrlo malo zna i nije široko prepoznato. Zbog prirode stanja oboljele osobe često zamjenjuju za skrivene alkoholičare. Oni koji imaju to stanje mogu da izgledaju pijano, zbunjeni i imaju manju kontrolu nad koordinacijom pokreta nakon što pojedu obrok koji pokreće epizodu.

Kako je stanje tako rijetko, lijek još nije poznat, ali smatra se da antigljivični lijekovi za kontrolu rasta kvasca u želucu pomažu.

Prihvati notifikacije