Politika

"Mi 2023. raspravljamo o budžetu za 2021." Pekićeva upozorava na lošu praksu vlasti na nivou BiH

Institucije BiH su ponovo, isto kao i 2020. godine, dobile mišljenje sa rezervom kada se radi o reviziji izvršenja budžeta za 2021. godinu.

Mira Pekić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Poručila je ovo poslanica PDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Mira Pekić govoreći danas na sjednici PD PSBiH o Izvještaju o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2021. godinu.

Ona je podsjetila da su se institucije u 2021. godini finansirale na osnovu odluka o privremenom finansiranju.

– Ovdje je očigledno postalo normalno da se radi revizija za budžet koji nije bio ni usvojen – rekla je Pekićeva.

Pročitajte još

Ona kaže da više nikome ne pada na pamet  bi se budžet mogao usvojiti na kraju godine, u dvanaestom mjesecu.

– I danas sjedimo i raspravljamo o mogućem povećanju plata službenicima, a budžeta, koji je trebao biti usvojen u decembru, nema. To je praksa koja se ponavlja već četiri godine, koja je loša i opasna. Danas, 2023. godine, raspravljamo o budžetu za 2021. godinu koji je trebao da bude u nivou onog za 2020. godinu – istakla je Pekićeva.

Međutim, kako je dodala ona, u 2021. godini je donijeto 60 odluka od strane Savjeta ministara na osnovu  kojih je potrošeno oko 28 miliona КM više na telefone, gorivo za službena auta i ostale slične troškove, na uštrb kapitalnih investicija.

– To je loše, nedomaćinsko ponašanje – poručila je Pekićeva.

Istakla je i problem višegodišnjih investicija, odnosno da sredstva namijenjena za njih ostaju zarobljena.

– U 2022. godinu preneseno je 118 miliona КM koje se tiču višegodišnjih investicija. To nisu mala sredstva, posebno ako uzmemo u obzir da je cijena kvadrata, ako govorimo o građevinskim objektima i zemljištu, prije nekoliko godina bila mnogo manja. Obzirom na inflaciju, ona su sve manja i sve se manje investicija može ostvariti kroz njih. Imali smo i 27 miliona КM za sanaciju šteta od kovida i na kraju se ispostavilo da niti jedna marka od toga nije realizovana. Sve u svemu, vlast troši na svoje privilegije, na telefone i automobile, a gubi sredstva za projekte i pomoć stanovništvu i privredi – zaključila je Pekićeva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije