Politika

Peter Stano o situaciji na KiM: Imperativ je da se Srbi vrate u lokalnu upravu

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da je imperativ da se Srbi vrate u lokalnu upravu, policiju i pravosuđe, i da je potrebno da obje strane odigraju ulogu u tome.

Peter Stano
FOTO: U DEBATES|EUDEBATES.TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

On je istakao da i Beograd i Priština imaju obavezu da daju prioritet povratku Srba u lokalne institucije, ali i da istovremeno postignu dogovor o putu u budućnost koji će biti inkluzivan, pravedan, demokratski i miran.

– Veoma je razočaravajuće što je Srpska lista koja predstavlja kosovske Srbe odlučila da ne učestvuje na lokalnim izborima zakazanim za 23. april u četiri opštine na sjeveru, uprkos činjenici da su izbori pomjereni od decembra za april i da je rok za kandidaturu istekao. Osigurati da se izbori održe u mirnim uslovima je od suštinskog značaja i EU poziva sve strane na suzdržanost  – rekao je Stano.

Pročitajte još

Portparol EU je rekao da je postignut mali napredak po pitanju povratka Srba u institucije, uprkos tome što su se EU i njeni partneri obavezali da će obje strane ispuniti svoje obaveze prema sporazumu.

Portal podsjeća da su izbori raspisani nakon ostavke političkih i institucionalnih predstavnika Srba i srpskih pripadnika policije, nakon tenzija prošle godine.

Prema njegovim riječima, sporazum postignut u Briselu i aneks za njegovu implementaciju dogovoren u Ohridu otvaraju put svestranoj normalizaciji odnosa između tzv. Kosova i Srbije, , prenosi RTV21.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije