Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Pjevač kažnjen zbog USTAŠKOG POZDRAVA “Za dom spremni”: Prva presuda za pjesmu “Bojna Čavoglave”

Svijet
Autor:

Foto: Alex Halada/EPA

Visoki prekršajni sud donio je presudu prema kojoj je izvođač pjesme „Bojna Čavoglave“ pravosnažno prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja pozdrava „za dom spremni“ na njenom početku, javlja Jutarnji list.

U presudi stoji da je pozdrav „za dom“ i „za dom spremni“ korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.

Presuda je donesena 13. juna ove godine, a njome je kažnjen makarski pjevač Mario Roso koji je Tompsonovu pjesmu izveo na jednom od makarskih trgova prilikom obilježavanja 20. godišnjice akcije Oluja.

– Bez obzira na žalbene navode da je otpjevao pjesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pjesme ‘Bojna Čavoglave’ i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljenik je mogao i trebao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja izvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati od takvog ponašanja – stoji u obrazloženju presude Visokog prekršajnog suda koju potpisuje predsjednik tročlanog sudskog vijeća Siniša Senjanović.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO