Digitalna Srpska

Plaše se za bezbjednost poslovnih tajni: Samsung zabranio upotrebu vještačke inteligencije u svom poslovanju

Uz Samsung i neke banke s Vol Strita zabranile su ili ograničile upotrebu AI alata u poslovnim procesima.

čet GPT
FOTO: WU HAO/EPA

Kompanija Samsung imala je nedavno problema s curenjem sopstvenih tajnih poslovnih podataka, tako da je na snazi novo pravilo nema upotrebe popularnih AI alata kao što su ChatGPT, Gugle Bard i Bing iz bezbjednosnih razloga.

Samsungovi inženjeri koristili su ChatGPT tokom obavljanja određenih zadataka i rešavanja problema u sektoru za razvoj poluprovodnika.

I dok su zaposleni s radošću prihvatili ideju da veštačka inteligencija rešava probleme umjesto njih, napravili su i veliku grešku.

Poslovne tajne nisu više tajne

Naime, unijeli su strogo povjerljive podatke u ChatGPT i time zapravo prekršili odredbe o tajnosti. U alat su unijeli izvorni kod za novi program i bilješke sa internih sastanaka. Problem nije samo u tome što su ti podaci izašli iz kompanije, već što su ubačeni u alat koji sve unesene podatke koristi za učenje vještačke inteligencije. U praksi to znači da su sve poslovne tajne koje su Samsungovi inženjeri ubacili u ChatGPT u rukama vlasnika tog alata, kompanije OpenAI.

Pročitajte još

I druge velike kompanije zabrinute

Samsung nije jedina velika kompanija koja je izrazila zabrinutost zbog ove tehnologije. U februaru, samo nekoliko mjeseci nakon što je OpenAI-jeva četbot usluga izazvala veliko interesovanje, neke banke s Vol Strita, uključujući JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp. i Citigroup Inc., zabranile su ili ograničile upotrebu ove tehnologije, prenosi b92.

Nova pravila Samsunga zabranjuju upotrebu generativnih AI sistema na računarima, tabletima i telefonima zaposlenih, kao i na internim mrežama.

Samsung je zamolio zaposlene koji koriste ChatGPT i druge alate na ličnim uređajima da ne šalju nikakve informacije u vezi sa kompanijom ili lične podatke koji bi mogli da otkriju njegovo intelektualno vlasništvo. Upozorava se da bi kršenje novih pravila moglo da rezultira otkazom.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije