Politika

Plebiscitarna podrška deklaraciji: Nepovredivost Srpske ujedinila vlast i opoziciju

Vlasti u Republici Srpskoj rade na usaglašavanju teksta deklaracije o nepovredivosti i zaštiti Srpske, koja bi do početka jeseni trebalo da bude usvojena u Narodnoj skupštini, a zatim potvrđena i u skupštinama svih lokalnih zajednica.

Narodna skupština RS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Za razliku od brojnih drugih političkih tema oko kojih ne postoji ni minimalna saglasnost između vlasti i opozicije, navedena deklaracija bi, prema najavama, bez većih problema trebalo da dobije opštu podršku.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je juče da će, nakon usaglašavanja teksta, deklaracija o nepovredivosti i zaštiti Srpske biti upućena na usvajanje svim skupštinama opština i gradova, te da bi ove aktivnosti trebalo da budu završene nakon ljetnje pauze.

Stevandić je podsjetio da je osnovna stvar svih građana u Republici Srpskoj zaštita njene imovine.

FOTO: US
FOTO: US

– Od najmanje organizacije do najvećeg zakonodavnog organa Narodne skupštine Srpske, stavovi će po pitanju imovine Srpske, OHR i Ustavnog suda BiH biti identični i biće riječ o glasu čitavog naroda, a ne bilo koje političke stranke ili organizacije – izjavio je Stevandić.

Istakao je da donošenje i usvajanje jedne takve deklaracije predstavlja proces koji se, prema njegovim riječima, ne može odjednom završiti te da je za očekivati da, kako je rekao, potraje još jedno vrijeme.

Pročitajte još

Predsjednik parlamenta dodao je i da se u okviru zajedničke izjave, koja je još ranije potpisana od većine predsjednika skupština opština i gradova u Srpskoj, međunarodna zajednica poziva da uskrati podršku Kristijanu Šmitu, koji nije izabran u skladu sa procedurom i nema saglasnost Savjeta bezbjednosti UN. U zajedničkoj izjavi, podsjećamo, osuđuju se i odluke Ustavnog suda BiH o izmjeni Pravila tog suda kojom se briše član 39 i na taj način obesmišljava učešće sudija iz Republike Srpske u njegovom radu.

– Oštro se protivimo da se imovina Republike Srpske i imovina jedinica lokalne samouprave neustavnim odlukama Ustavnog suda BiH pretvori u državnu imovinu BiH – navedeno je u izjavi koju je prije dvije sedmice potpisalo više od 45 predsjednika skupština opština i gradova u Republici Srpskoj.

Načelnik Broda Zoran Vidić (SDS) za Srpskainfo kaže da vjeruje da će skupštine svih lokalnih zajednica podržati odluke koje su u interesu Republike Srpske.

– Da budem iskren, nisam bio u prilici da pročitam tekst deklaracije ali sve što je u interesu Srpske vjerujem da će imati plebiscitarnu podršku – poručuje Vidić.

Odnos prema imovini

Deklaracija je znak da iza odluka Narodne skupštine Republike Srpske, predsjednika i Vlade nisu samo lične i političke odluke, nego da iza tih odluka stoje svi građani i sve institucije Srpske, kao i da to nije pitanje vlasti i opozicije, nego pitanje našeg odnosa prema vlastitoj imovini i svim prerogativima koje Republika Srpska ima, ustavnom kapacitetu, imovini, institucijama, izjavio je predsjednik NS RS Nenad Stevandić, objašnjavajući značaj donošenja Deklaracije o nepovredivosti i zaštiti Republike Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu