Društvo

POMOZIMO MALENOJ HELENI Humanitarna akcija za pomoć djevojčici (1) koja boluje od teške bolesti (FOTO)

Svojevrsni humanitarni turnir u starim igrama za djecu kao što su preskakanje lastiša, skakanje u džaku, nadvlačenje konopca... sa ciljem da se skupe sredstva za liječenje jednoipogodišnje Novosađanke Helene Varga koja boluje od zloćudnog tumora grudnog koša, biće održan 16. septembra od 11 do 14 časova na Antero salašu na Bečejskom putu br. 194 u Temerinu.

Humanitarna akcija za pomoć Heleni (1) koja boluje od teške bolesti
FOTO: BUDIHUMAN.RS/INSTAGRAM/SCREENSHOT

Organizatori podsjećaju sve zainteresovane da će ulaz biti dobrovoljni prilog za liječenje male Helene i poručuju da će mališani imati osvježenje u vidu sokova i ketering od sponzora, a o njima će brinuti vaspitačice.

Oni koji su voljni da na ovaj način pomognu maloj Heleni, na “turnir” na Antero salašu mogu se prijaviti do 14. septembra pozivom na broj 069/285-1900.

Helena u roku od 4 dana izgubila sposobnost hoda

Podsjetimo, Helena je drugo dijete iz trudnoće urednog toka, rođena prirodnim putem u terminu. Bila je zdrava i vesela djevojčica, igrala se sa svojom starijom sestrom, išla u jaslice i uživala u djetinjstvu. Napredovala je kao svako drugo dijete, sve do 16. mjeseca njenog života, kada je u roku od 4 dana izgubila sposobnost hoda.

Na Institutu za zdravstvenu zaštitu djece i omladine Vojvodine ubrzo joj je urađen MR pregled endokranijuma i torakalnog segmenta kičmenog stuba kojim je utvrđeno da ima masivni zloćudni tumor u grudnom košu između srca i pluća, koji je već napredovao do kičme i pritiskao kičmeni stub.

Zahvaljujući brzom reagovanju ljekara na Institutu, Helena je hitno operisana i uspješno joj je odstranjen dio tumora koji se nalazio u blizini kičmenog stuba, sa maksimalnom redukcijom tumorske mase iz spinalnog kanala čime joj je očuvana sposobnost hoda.

Nakon rezultata histopatološkog nalaza, ustanovljena je dijagnoza: zloćudni tumor grudnog koša (C76.1 Neoplasma malignum thoracis), neuroblastom, loše diferentovan tip. Po okončanju dijagnostičkih procedura započeta je hemioterapija u cilju smanjenja tumora. Do sada je primila 4 ciklusa, a nakon MR pregleda donijeće se odluka o daljem toku liječenja.

Helena čeka na još jednu operaciju u inostranstvu

Helenu čeka još jedna teška operacija grudnog koša u inostranstvu, kako bi se u što većem dijelu odstranio primarni tumor, a nakon operacije i hemioterapije, zračenja, transplantacija koštane srži i imunoterapija, sve u zavisnosti od stanja i progresije neuroblastoma zbog čega je neophodna pomoć svih ljudi dobre volje u vidu donacija kako bi se u što kraćem roku prikupio potreban iznos za liječenje.

Sredstva su potrebna za bolničko liječenje, hemioterapije, radioterapije, imunoterapije, transplantaciju koštane srži, specijalističke preglede i dijagnostiku, medikamente, putne troškove i smještaj u toku liječenja kao i za redovne kontrole nakon završenog liječenja, prenosi Blic.

Pročitajte još

Evo kako možete pomoći maloj Heleni

Novac za Leino liječenje možete donirati na sljedeći način:

Lei možemo pomoći slanjem SMS poruke 1550 na 3030 Fondacije “Budi human”

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001725557-74

Uplatom na devizni račun: 160-6000001726348-29

IBAN: RS35160600000172634829

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Više informacija o Heleni možete naći na sajtu Fondacije “Budi human”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije