Politika

SUTRA ISTIČE ROK Hoće li Sud BiH potvrditi poništavanje izbora u Doboju i Srebrenici?

Sutra ističe zakonski rok do koga Apelacioni odjel Suda BiH treba da se izjasni o prvim žalbama na odluku CIK da poništi lokalne izbore u Srebrenici i Doboju.

SUTRA ISTIČE ROK Hoće li Sud BiH potvrditi poništavanje izbora u Doboju i Srebrenici?
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U CIK BiH za Srpskainfo kažu da su u ponedjeljak 25. januara Apelacionom odjelu Suda BiH proslijedila devet žalbi sa izjašnjenjima, a u utorak 26. januara i preostale dvije.

– Ukupno ih je 11 uloženo na tri odluke CIK BiH koje se odnose na Srebrenicu, Doboj i Travnik. Sud BiH ima rok od tri dana da riješi po žalbama. Do pisanja ovog odgovora nismo dobili ni jedno sudsko rješenje po navedenim žalbama – rekli su u CIK.

Pročitajte još

U Sudu BiH su nam potvrdili da su 25 i 26. januara zaprimili žalbe političkih subjekata na odluke CIK.

– Sud BiH će donijeti odluke u skladu sa zakonskim rokom o postupanju u predmetima izbornih žalbi, nakon čega će ih dostaviti strankama u postupku. Sve odluke će biti blagovremeno objavljene na našoj veb stranici  – odgovorili su nam iz Suda BiH.

Podsjećamo, CIK je dobijala odluke da, zbog kršenja Izbornog zakona BiH, poništi izbore na većini biračkih mjesta u Doboju i Srebrenici, nakon čega su upućene brojne žalbe. Ako Sud BiH to potvrdi, građani Doboja i Srebrenice će ponovo birati načelnika i odbornike.

Prihvati notifikacije