Biznis

Poznata kompanija otpustila 900 radnika: Problem je počeo nakon umanjivanja godišnjih planova prodaje

Japanski Soni otpušta oko 900 zaposlenih u svojoj industriji video-igara, odnosno u Plejstejšn jedinicama, a zatvara i studio u Londonu, saopštila je danas ta kompanija.

Poznata kompanija otpustila 900 radnika: Problem je počeo nakon umanjivanja godišnjih planova prodaje
FOTO: BLIC / RAS SRBIJA

Otpuštanja se odnose na oko osam odsto radnika u regionima od Amerike do Azije i uslijedila su nekoliko dana nakon što je Soni umanjio godišnje planove prodaje svoje Plejstejšn konzole, prenosi Rojters.

Direktor u Soniju zadužen za igre Džim Rajan okrivljujuje za takvu situacije “promjene u načinu na koji se industrija video-igara razvija, distribuira i lansira proizvod”.

Ovaj potez stavlja Soni u red s kompanijama, poput Majkrosofta i Tencenta, koji su takođe otpustili hiljade zaposlenih posljednjih mjeseci zbog sporog oporavka tržišta igara, napominje agencija.

Prema podacima kompanije za praćenje industrije igara, svjetsko tržište video-igara poraslo je samo 0,6 odsto prošle godine na 184 milijarde dolara, što je ipak bolje od pada većeg od pet odsto u 2022.

Pročitajte još

Soni je ranije ovog mjeseca saopštio da očekuje postepeni pad prodaje konzole “Plejstejšn 5” od iduće finansijske godine.

Prodaja tog uređaja dostigla je više od 50 miliona jedinica od lansiranja na tržište krajem 2020. godine, navodi medij, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije