Politika

Predsjednik Srbije u Njujorku "Pred Generalnom skupštinom UN govoriću činjenice, mnogima se to neće svidjeti"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se iz Njujorka gdje učestvuje na 78. zasjedanju Generalne skupštine UN.

Aleksandar Vučić
FOTO: GEORGI LICOVSKI/EPA

Intenzivno vodimo razgovore sa međunarodnim predstavnicima za KiM. Preduzimamo sve što je u našoj moći. Dobro znamo šta nam je posao i kakav nam je posao zaštita interesa našeg naroda. Pozivam sve da reaguju, da urade sve što je u njihovoj moći da Srbi mogu da opstanu na prostoru KiM. Ja sam o tome obavijestio, o svemu što se zbiva i španskog premijera, inače iskrenog i velikog prijatelja Srbije. Razgovarao sam ponovo i sa Šarlom Mišelom i sa mnogim predstavnicima EU. Nadam se da će dobro razumjeti naše poruke – kazao je predsjednik.

Pročitajte još

Prema njegovim riječima, usklađuju se termini sa korejskim predsjednikom i kineskim.

– Možemo da očekujemo širu podršku Narodne Republike Kine. Brojimo sada članice Saveta bezbjednosti, potrebno je devet da imamo na svojoj strani. U svakom slučaju radimo i reagovaćemo u skladu sa našim interesima i nikome nećemo dozvoliti da završe posao za dan, dva ili tri. U ranim jutarnjim satima po srpskom vremenu ćemo imati veoma značajne sastanke. O sazivanju hitne sednice UN rekao je da će tražiti sazivanje – kazao je on.

Vučić je istakao da se sagledavaju sve mogućnosti.

– Svakako ćemo tražiti, vidjećemo koji će dan biti sednica, pa čak i da neće da nam dozvole, neko mora da nam objasni, jer smo siti te dvostrane krivice. Očigledno je ko je ovde kriv, jasno je to i onima koji podržavaju takvo ponašanje Kurtija, više ne mogu da se kriju iza toga. Razgovarao sam i sa Vučevićem i Mojsilovićem. Glavna tema mog govora pred GS UN će biti principi međunarodnog prava, naravno govoriću i o KiM. Govoriću činjenice, govoriću istinu…mnogima se neće dopasti – poručio je Vučić.

Podsjetimo, Srbija će zatražiti sazivanje hitne sednice Savjeta bezbjednosti UN zbog kako je navedeno namjere Aljbina Kurtija da etnički očisti prostor Kosova gdje srpski narod živi na svojim vjekovnim ognjištima. Kosovska policija danas je uhapsila tri Srbina pod optužbama za ratne zločine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije